In Tulcea va fi amenajata o mini-delta

In cel mult 3 ani in Tulcea va fi realizat prin fonduri europene un proiect care urmeaza sa promoveze turismul neagresiv, 100% ecologic, si care ar putea sa aduca mai multi vizitatori in zona.
Proiectul vizeaza amenajarea unei mini-delte artificiala la marginea orasului Tulcea, transformand astfel polderul Zaghen, care in prezent este colmatat, intr-o atractie turistica.
Noul obiectiv va imita Delta Dunarii, unica din lume declarata rezervatie a biosferei si a treia cea mai mare din Europa, dupa cea a Volgai si cea de pe raul Kuban.
In prezent, proiectul european in valoare de 9 mil. EUR se afla in etapa de evaluare a ofertelor, contractul urmand sa fie semnat pe 32 de luni.
Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, apreciaza ca lucrarile la mini-delta ar putea fi finalizate si in 24 de luni.
Proiectul mini-deltei, a carei finantare se va face prin Programul Operational Sectorial Mediu, cuprinde extinderea suprafetei luciului de apa, crearea de zone refugiu, reabilitarea canalului Zaghem Dunare, a digului si a contra-canalului perimetral al lacului, modernizarea a doua statii de pompare si captarea si directionarea apelor pluviale.
Recent, membrii CJ Tulcea au elaborat un proiect de hotarare prin intermediul caruia se doreste construirea mai multor puncte de informare turistica si zone expozitionale in apropierea cetatilor Enisala, Halmyris si Argamum, odata cu trecerea lor in administrarea Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea.
La finalul lunii iunie, comuna Jurilovca din judetul Tulcea a fost desemnata castigatoarea editiei din acest an a concursului EDEN si a primit titlul de destinatie europeana de excelenta a Romaniei.
Alte zone din Romania care au primit de-a lungul ultimilor ani titlul de Destinatie Europeana de Excelenta au fost judetul Buzau, depresiunea Horezu, Parcul Natural Apuseni, Geoagiu-Bai si Alba Iulia.

Source: Gandul