In Romania, ca si in Occident, este la mare cautare turismul ecologic, cel care respecta natura, de la constructie pana la cea mai mica actiune a turistului, precizeaza Gabriel Paun, programme campaigner Greenpeace din Romania. Constructia trebuie sa contina materiale biodegradabile – chirpici, sa utilizeze surse alternative de energie – panouri solare sau energia eoliana, sa nu afecteze solul sau apele curgatoare invecinate.
In Occident eco-turismul tinde sa devina un produs de lux, exclusivist, existand chiar agentii de turism specializate in turismul ecologic, in destinatii ca Madive – Soneva Fushi, Seychelles – North Island, Namibia – Serra Cafeba Camo, Mexic, Australia, Bhutan sau Mozambic.
Un exemplu este Moonlight Head, un hotel de 5 apartamente de lux, situat pe coasta australiana de sud, care are o fundatie de suprafata pentru a nu dauna solului, a fost construit in directia vantului pentru a nu avea nevoie de aer conditionat si foloseste apa de ploaie de pe acoperis pentru piscina.
Un alt exemplu este proiectul Whitepod de langa statiunea Villars din Alpii elvetieni, care a castigat anul trecut premiul pentru inovatie in cadrul galei Responsible Tourism Awards. Este vorba despre un complex format din igluuri care inconjoara o cabana din lemn, alimentata cu electricitate de la panouri solare si mori de vant, care ofera spatii pentru masa, socializare si un centru spa.
In Romania, turismul ecologic este sinonim cu turismul rural. Peste 80% din oaspetii pensiunilor agroturistice din tara noastra sunt romani iar zonele cele mai cautate sunt Neamt, Bucovina, Bran, Sibiu si Delta Dunarii.
Presedintele ANTREC, Maria Stoian, a declarat ca unul dintre scopurile asociatiei pe care o conduce este promovarea turismului ecologic, prin intermediul programelor turistice Scoala Naturii, Traieste Natural sau Vacanta Ecologica.
In prezent, din cele 3.500 de pensiuni, majoritatea clasificate la 2-3 margarete, un numar restrans se incadreaza in normele ecologice europene, intrucat ofera produse gastronomice din gospodaria proprie. In viitoarea clasificare tematica, categoria de pensiune agroturistica va defini o mica gospodarie, din care proprietarii ofera produse naturale, ecologice.
Source: Ziarul Financiar