In Romania opereaza patru companii aeriene low cost

Blue Air, SkyEurope, Wiz Air si My Air sunt cele patru companii low cost care opereaza in Romania. Pretul mediu al unui zbor este de 150 EUR plus taxele de aeroport.

Prima companie low cost care a operat in Romania a fost Volare care opera zboruri catre Venetia din Bucuresti si Timisoara. Dupa ce Volare s-a retras de pe piata, My Air i-a luat locul, operand zboruri zilnice spre Venetia si Milano.

Compania aeriana slovaca low cost SkyEurope a intrat pe piata romaneasca o data cu lansarea cursei Bucuresti-Bratislava. Printre planurile din acest an se numara lansarea unei curse spre statiunea bulgara Burgas in vederea asigurarii unei conexiuni directe cu litoralul Marii Negre.

Blue Air opereaza in prezent 4 zboruri spre Italia: Roma, Milano, Torino, Verona – incepand din 11 februarie, cu plecare din Bucuresti Baneasa si Timisoara; 3 zboruri spre Spania: Barcelona, Madrid si Valencia – incepand din aprilie 2006; 2 zboruri spre Franta: Lyon si Paris si cate 1 zbor spre Olanda: Maastricht Aachen, Turcia: Istanbul si Germania: Frankfurt Hahn – incepand din 31 martie 2006. Pe viitor Blue Air intentioneaza sa promoveze noi destinatii, ca Anglia si Irlanda.

Compania Wizz Air, cea mai mare companie low cost din centrul si estul Europei, a devenit lider de piata in fiecare tara din centrul si estul Europei, unde si-a inceput operatiunile, Polonia, Ungaria si Bulgaria. Wizz Air va aborda incepand din acest an si piata romaneasca.

Companiile low cost au reprezentat un factor important in dezvoltarea turismului in tarile din centrul si estul Europei. Potrivit studiului European Travel Monitor, realizat de compania de consultanta IPK International, in Estonia turismul a inregistrat o crestere de 77% in 2005, in Polonia de 47% iar in Slovacia de 46%. Tarile in care companiile low cost au avut cea mai mare cota de piata au fost Spania cu 47%, Irlanda cu 47%, Marea Britanie cu 40%, Italia cu 37% si Cehia cu 34%.
Source: Banii Nostri