In Romania nu se valorifica turismul balnear

In Romania multe statiuni balneare sunt lasate in ruina, putine dintre ele fiind incluse in lista unor investitori dat fiind faptul ca recuperarea investitiei se face in decurs de 10-12 ani. Printre acestea se numara statiunea Baile Felix, unde compania SIF Transilvania a investit 10 milioane EUR in modernizarea hotelului International.

In prezent Romania detine in total 255.000 locuri de cazare din care 20% se afla in statiunile balneare, adica 42.000. Principalul client al turismului balnear este Casa Nationala de Pensii.

Organizatia Patronatelor din Turismul Balnear din Romania, OPTBR, intentioneaza sa elaboreze un produs autentic romanesc care sa uneasca efectul terapeutic al factorilor naturali de cura cu conceptul modern de wellness. Pana in prezent s-au semnat protocoale de colaborare cu Ungaria, Austria, Franta, Cehia si se vor face demersuri pentru intrarea OPTBR in European SPA Association, ESPAA.

In prezent doar 10% din totalul turistilor din statiunile balneare, sunt straini iar majoritatea acestora sunt din Israel, Germania si Ungaria.
Source: Romania Libera