In Mamaia vor fi realizate cladiri de 22 de etaje, insule si Oraselul lacustru

Primaria Constanta a facut public proiectul pentru noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al statiunii Mamaia pentru ca trebuie reactualizat dupa ce, in luna mai din 2011, instanta l-a anulat pe cel anterior. Intre timp, autorizatiile de constructie au fost acordate in baza unui Plan Urbanistic de Detaliu din anul 2007. Din memoriul general al proiectului reiese ca noul PUZ prevede reorganizarea retelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistica in functie de caracteristicile structurii urbane, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic si circulatia terenurilor, precum si protejarea monumentelor.
Pe langa variantele de petrecere a timpului liber in statiune, se doreste realizarea unui heliport, realizarea de locuinte secundare (pentru asigurarea unei populatii permanente), recuperarea terenului din mare, crearea de complexe turistice cu turnuri de pana la 22 de etaje, amenajarea unui port pentru ambarcatiuni si reabilitarea falezei spre mare.
Pentru ca Mamaia duce lipsa de teren, o optiune pentru a oferi protectia plajei si de a crea dezvoltare suplimentara ar fi recuperarea terenului din largul marii sub forma unor insule care sa se intinda paralel cu plaja pe aproximativ 200 de m de la linia actuala a tarmului. Insulele ar putea fi dispuse in pachete pentru dezvoltari de hoteluri, locuinte si alte destinatii, in timp ce partea dinspre tarm ar putea oferi o suprafata de plaja.
Trecerea din Satul de Vacanta spre Piateta Perla (zona de inceput a Promenadei Mamaia) va fi realizata prin intermediul unei pasarele pietonale. In plus, toate spatiile verzi existente vor fi desfiintate pentru a fi realizata o piata deschisa. Dar „minunile” nu se opresc aici. In noul PUZ se face referire si la un proiect spectaculos.
Este vorba despre Oraselul lacustru, aprobat deja din 2008, care ar urma sa fie situat in largul Lacului Siutghiol, in zona hotelului Caraiman. Insula ar trebui sa aiba o suprafata totala de aproximativ 5 ha, iar pasarela de acces – 6.000 de mp. Oraselul lacustru va cuprinde opt constructii cu functiunea de spatii comerciale, restaurante, baruri, terase, un centru comercial cu suprafata construita de 4.220 de mp, doua discoteci, o scoala nautica, grupuri sanitare, platforma pietonala, un mini-port de agrement pentru ambarcatiuni de mici dimensiuni si o zona de spatii verzi si plantate. Insula va avea forma unei frunze de artar, iar pe pasarela care va face legatura dintre insula si statiune se va putea circula cu trenul, cu masina (doar aprovizionare si urgente) sau pietonal.

Source: Flux Imobiliar