In 2006 turistii straini au cheltuit peste 1 miliard EUR pentru pachete turistice in Romania

Directorul general in cadrul Directiei de Promovare Turistica din Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Cristina Motorga, a declarat ca anul trecut intrarile de valuta din turism au depasit in premiera 1 miliard EUR, cifrandu-se in jurul valorii de 1,034 miliarde EUR, in crestere cu 21% fata de 2005 cand incasarile au fost de 852 milioane EUR.

Turistii romani au cheltuit in 2006 pentru vacante in strainatate 1,035 miliarde EUR.

Romania revine la o balanta de plati externe deficitara in turism, dupa ce in 2005 balanta a fost pozitiva, cheltuielile turistilor straini atingand 852 milioane EUR, fata de 750 milioane EUR, reprezentand cheltuielile pentru pachete turistice in strainatate ale turistilor romani.

Jucatorii de pe piata de profil estimeaza ca in acest an incasarile de valuta vor depasi cu aproximativ 5% cheltuielile pe care le vor face romanii in afara tarii.

Conform unor estimari ale fostei Autoritati Nationale de Turism, in acest an numarul turistilor straini care vor vizita Romania ar putea creste cu 15-20% fata de cei 1,6 milioane turisti din 2006, principala destinatie fiind orasul Sibiu-Capitala Culturala Europeana.

In 2006 sectorul turistic a contribuit cu 4,8% la PIB, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Mondial de Calatorii si Turism, acesta estimand ca ponderea ar putea ajunge la 6,9% in urmatorii 10 ani.
Source: Curierul National