In 2005 investitiile pe piata hoteliera europeana au inregistrat o crestere de 73% fata de 2004

Conform unui raport publicat de firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, in 2005 investitiile pe piata hoteliera europeana au totalizat 16,2 miliarde EUR, in crestere cu 73% fata de 2004. Cresterea se datoreaza trendului ascendent al numarului de vizitatori in Europa, anul trecut fiind inregistrati 443,9 milioane de vizitatori, in crestere cu 4,3% fata de 2004, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, WTO, din Madrid.

Totodata investitiile pe piata hoteliera europeana sunt supuse potentialelor riscuri care includ aprecierea monedei europene fata de dolarul american, cresterea pretului petrolului si nesiguranta cauzata de gripa aviara.

In topul celor mai mari tranzactii de pe piata hoteliera europeana se situeaza Marea Britanie, cu 1,62 miliarde EUR, urmata de Germania cu 769 milioane EUR.

Cele mai mari rate de crestere ale vanzarilor de hoteluri au fost inregistrate de catre Turcia si Irlanda, cea din urma inregistrand in 2005 tranzactii de 543 milioane EUR, de 39 de ori mai mult decat in 2004.

Printre cele mai mari companii hoteliere americane prezente pe piata europeana se afla Hilton si Marriott International.

Potrivit declaratiei vicepresedintelui companiei de consultanta Jones Lang LaSalle Hotels, Rob Seabrook, investitorii individuali si puternici colaboreaza pentru a face achizitii pe piata imobiliara, inclusiv pe piata hoteliera, tranzactiile de acest tip ridicandu-se anul trecut la 11,1 miliarde EUR, in crestere cu 21% fata de 2004. Cea mai mare achizitie a avut loc in septembrie 2005, cand Star-Wood Capital Group Global a achizitionat pachetul majoritar al companiei Groupe Taittinger & Societe du Louvre, portofoliul de hoteluri din Franta fiind estimat la 2,6 miliarde EUR.
Source: Ziarul Financiar