Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania a declarat ca autoritatile solicita plata taxei hoteliere nu doar pe noaptea de cazare, ci si pe micul dejun inclus in oferte, ceea ce face ca impozitul sa creasca cu 20%, afectand profitabilitatea sectorului.
Enache a precizat ca industria hoteliera a reusit cu greu in urma cu 5 ani sa convinga guvernantii ca includerea, macar a micului dejun, la cota redusa de TVA de 9%, alaturi de cazare, ar veni ca o masura pozitiva pentru turismul aflat in cadere libera.
Potrivi Codului Fiscal, pentru sederea intr-o unitate de cazare, primaria instituie o taxa hoteliera in cota de 1% din valoarea totala a cazarii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se incaseaza de firmele prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate. Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, atunci cand taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare.
Presedintel FIHR a declarat ca noua interpretare a taxei hoteliere, prin care industria hoteliera este lovita din nou de guvernanti, consta in includerea in baza de impozitare a taxei hoteliere si a micului dejun vandut la pachet odata cu cazarea.
Enache a explicat ca, potrivit Codului Fiscal, hotelierii nu pot separa micul dejun de cazare, din cauza TVA-ului dar, prin Legea Contabilitatii, valoarea acestuia trebuie evidentiata separat. Daca hotelierii ar separa pe facturi diferite micul dejun, ar trebui sa plateasca pentru el TVA de 24%, nu de 9%, ca acum.
Dintr-o noapte de cazare, micul dejun are o pondere de peste 20%, iar impozitarea acestuia va face ca taxa hoteliera sa se majoreze cu peste o cincime.
Source: Business24