INS: crestere de 5% a numarului de turisti pe litoral, pana la sfarsitul lunii iulie

Conform datelor statistice furnizate de Institutul National de Statistica, INS, pana la sfarsitul lunii iulie 2017, s-a inregistrat o crestere de 5% a numarului turistilor, comparativ cu anul 2016.
Mamaia, Eforie Nord si Venus au fost statiunile cu cea mai mare cerere, iar la polul opus s-au situat Costinesti, Neptun si Eforie Sud.
In perioada mai-iulie, pe litoralul romanesc au ajuns aproximativ 590.000 de turisti, din care peste 26.000 turisti straini.
Topul celor 10 tarile de provenienta a turistilor straini, care au sosit pe litoralul romanesc, in luna iulie 2017, a fost: Germania, SUA, Israel, Franta, Polonia, Regatul Unit, Italia, Belgia, Austria, Republica Moldova.
La data de 1 septembrie 2017, conform site-ului oficial al Ministerului Turismului, in statiunile de pe litoralul romanesc, inclusiv Constanta, Eforie si Mangalia erau 1510 structuri de cazare clasificate, care aveau 49.201 spatii de cazare si puneau la dispozitie un numar de 107.112 locuri de cazare, potrivit FPTR.
Spatiile de cazare din hotelurile de 1,2 stele s-au vandut in procent de 60% prin agentii de turism si 40% prin alte sisteme de rezervari. Spatiile de cazare in hotelurile de 3,4 si 5 stele s-au vandut in procent de 35% prin agentii de turism si 65% prin alte sisteme de rezervari.
Desi numarul de turisti a crescut statistic cu 5% in comparatie cu anul trecut, profitul nu l-a depasit pe cel din anul anterior, fiind chiar mai scazut. Cauzele au fost cresterea fondului de salarii, cresterea costurilor pentru utilitati dar si cresterea pretului alimentelor.
Pentru ca un produs sa fie competitiv, pe plan national si mai ales international, el trebuie sa fie identificat pe piata si sa se prezinte ca un produs coerent, care se adreseaza unor nise de consumatori potentiali, prezentand atribute precise. Din pacate, o mare problema a litoralului romanesc este ca, de ani de zile, statiunile nu si-au pastrat sau dezvoltat aceste atribute, intr-un mod definitoriu pentru destinatie.
Chiar daca cheltuielile au crescut semnificativ in 2017, o parte dintre investitori vor reinvesti profitul obtinut in 2017, in special din nordul zonei Mamaia, a zonei Navodari si in sudul litoralului, unde vor fi interesati de noi investitii. Vor continua investitiile in structurile de primire turistica existente, astfel incat sa se ridice gradul de confort spre minim 3 stele. Conjunctura internationala va fi in continuare favorabila dezvoltarii turismului intern si a incomming-ului.
In privinta tarifelor, acestea vor ramane aproximativ la fel sau vor creste cu maxim 5%. Va exista o disputa intre marii tour-operatori care au o bonitate recunoscuta in vederea contractarii spatiilor de cazare, in special cele de 3, 4 si 5 stele, care ofera tipurile de cazare cu demipensiune, pensiune completa si all inclusive.

Source: Wall-Street