IATA trage un semnal de alarma Washingtonului pentru a nu extinde embargoul privind laptopurile

Oficialii europeni si americani s-au intalnit pentru a discuta intentia Washingtonului de a extinde masura prin care sunt interzise laptopurile la bordul avioanelor, masura aplicata in prezent zborurilor care sosesc din mai multe tari din Orientul Mijlociu si Africa.
Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni, IATA, a estimat ca in prezent acest embargou afecteaza, in fiecare saptamana, aproximativ 350 de zboruri care ajung in SUA, iar daca ar fi extins la toate cele 28 de state membre UE plus Elvetia, Norvegia si Islanda ar afecta 390 de zboruri in fiecare zi sau peste 2.500 de zboruri pe saptamana. Aceasta i-ar costa pe pasageri 650 mil. USD pe an din cauza productivitatii pierdute, 216 mil. USD ca urmare a prelungirii duratei calatoriilor cu avionul si 195 mil. USD pentru inchirierea unor dispozitive electronice la bordul avioanelor.
Directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, a precizat ca le-a cerut oficialilor europeni si americani sa aiba in vedere masuri alternative pentru a creste securitatea, evitand insa interzicerea laptopurilor, precum utilizarea crescuta a dispozitivelor de detectare a explozibililor, o inspectie vizuala mai atenta a dispozitivelor la punctele de control precum si utilizarea unor ofiteri specializati in detectarea comportamentelor suspecte.
La randul sau, Asociatia Aeroporturilor Europene, ACI Europe, estimeaza ca 60-90% din pasagerii care utilizeaza aeroporturile europene transporta cu ei dispozitive electronice mari iar o extinderea a embargoului ar necesita cresterea personalului de securitate la aeroporturi.

Source: Economica