IATA a revizuit in scadere profiturile companiilor aeriene din intreaga lume in 2019

Profiturile companiilor aeriene ar putea inregistra anul acesta un declin mai accentuat decat s-a estimat anterior, deoarece tensiunile comerciale afecteaza comertul global si increderea oamenilor de afaceri, a avertizat Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni, IATA, care se asteapta la o redresare modesta anul viitor
Conform prognozelor IATA, profiturile inregistrate de companiile aeriene din intreaga lume in 2019 ar urma sa se situeze la 25,9 mld. USD, un declin de 5,1% fata de 2018. Imbunatatirea castigurilor in 2020 este conditionata de “suspendarea ostilitatilor” in disputele comerciale globale, apreciaza IATA.
In luna iunie, IATA estima pentru acest an un profit de 28 mld. USD.
De asemenea, IATA si-a revizuit in scadere estimarile privind veniturile din acest an, la 838 mld. USD, de la 899 mld. USD, si a anuntat ca se asteapta la o imbunatatire anul viitor, cand veniturile ar urma sa ajunga la 872 mld. USD.
Cererea pentru transportul aerian de marfa ar urma sa scada cu 3,3% in acest an, cel mai semnificativ declin de la criza financiara din 2009. Transportul aerian de marfa este considerat un barometru al economiei mondiale in conditiile in care transporta bunuri in valoare de 6.000 mld. USD si este responsabil pentru 35% din comertul mondial, in termeni de valoare.
Cresterea comertului mondial se va situa la 0,9% anul acesta, fata de un avans de 2,5% estimat in iunie, a avertizat IATA.
Anul viitor, institutia se asteapta la o crestere de 3,3%, a comertului mondial, deoarece presiunile in anul electoral din SUA vor contribui la reducerea tensiunilor comerciale.

Source: Economica