IATA: Companiile aeriene globale nu-si pot permite sa restituie costul biletelor anulate in aceasta perioada

Companiile aeriene globale nu-si pot permite sa restituie costul biletelor anulate din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, a declarat directorul Asociatiei Internationale de Transportat Aerian, IATA, Alexandre de Juniac, operatorii emitand in schimb vouchere, deoarece isi prezerva numerarul pentru a supravietui.
Asociatiile pentru protectia consumatorilor au criticat operatorii aerieni ca au incalcat regulile si nu au restituit costul biletelor.
IATA a explicat ca o treime din angajatii companiilor aeriene globale fie se afla in somaj tehnic, fie nu mai au loc de munca.
Recent, oficialii IATA au estimat ca se asteapta ca masurile fiscale ale guvernelor si actiunile bancilor centrale sa se concretizeze intr-o cerere mai mare pentru calatorii cu avionul in trimestrul patru, dupa o carantina extinsa in trimestrul al doilea si o situatie slaba in trimestrul al treilea. 
Cu toate acestea, IATA a avertizat ca liniile aeriene se confrunta cu dificultati severe pe termen scurt, in conditiile in care economia este in pragul recesiunii.
IATA reprezinta aproximativ 290 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Source: Economica