Hotelurile din Bucuresti se afla pe pozitia a patra din Europa in privinta gradului de ocupare inregistrat in primul semestru din 2007

Potrivit studiului HotelBenchmark, elaborat de compania de servicii profesionale Deloitte,  gradul de ocupare inregistrat de hotelurile bucurestene in primele 6 luni ale acestui an plaseaza capitala Romaniei pe locul 4 intr-un top privind gradul de ocupare din Europa, dupa Londra cu un grad de ocupare de 80,5%, Zurich cu 76,1% si Istanbul cu 75%.
 
In primul semestru al acestui an hotelurile bucurestene au inregistrat un grad de ocupare de 74,6%, in crestere cu 13,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, devansand astfel media europeana care a fost stabilita la un nivel de 67,1%.

Directorul general al hotelului JW Marriott, Kurt Strohmayer, a declarat ca impactul aderarii la Uniunea Europeana, coroborat cu extinderea operatiunilor pe care le deruleaza companiile straine in Bucuresti au dus la aceasta crestere a gradului de ocupare. De asemenea, directorul general al JW Marriott nu crede ca pana la sfarsitul acestui an se vor mai intrevedea schimbari majore in privinta gradului de ocupare si estimeaza ca in 2008 se va pastra aceeasi tendinta de stabilizare a pietei tinand cont de faptul ca noi unitati de cazare vor fi deschise pe piata.

Kurt Strohmayer a declarat ca, in prezent, marea provocare a hotelierilor din Bucuresti este cresterea gradului de ocupare in week-end, in conditiile in care 90% din incasari provin din turismul de afaceri.

Franz Rattenstetter, directorul general al hotelului Crowne Plaza, estimeaza ca turismul de week-end se va dezvolta si in Bucuresti, existand semnale extrem de pozitive care se vor concretiza intr-o cerere mai mare din partea grupurilor de turisti pentru sfarsitul saptamanii.

Gratiela Badicu, director de marketing si vanzari in cadrul hotelului Howard Johnson Grand Plaza, a declarat ca Bucurestiul a devenit una din pietele hoteliere cu cei mai mari indici de crestere, atat din punct de vedere al investitiilor hoteliere, cat si din punctul de vedere al gradului de ocupare perceput. O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tot mai multe companii internationale isi deschid filiale pe piata locala. Pentru piata hoteliera un interes mare vine din partea marilor tour operatori internationali si a companiilor aeriene low-cost.

Gratiela Badicu estimeaza ca gradul de ocupare va urma un trend ascendent si in partea a doua a anului, aceasta estimare bazandu-se in primul rand pe numarul cererilor de rezervari venite pana in prezent atat de la companii cat si de la tour operatori dar si pe evenimentele de talie internationala programate in aceasta toamna in Bucuresti.

In ceea ce priveste tarifele medii in euro practicate de hotelurile din orasele care au participat la studiu pentru primul semestru al acestui an, Bucurestiul se claseaza pe locul 8, cu un tarif mediu de 116,3 EUR/camera, in crestere cu 5,3% fata de primele 6 luni ale anului trecut. Tarifele medii pe camera practicate de hotelurile din Bucuresti sunt in medie cu 30% mai mari decat cele din Bratislava, Budapesta sau Praga, potrivit studiului.

Cel mai scump oras din acest punct de vedere este Moscova unde tariful mediu pe camera este de 263 EUR, in crestere cu 15,9% comparativ cu primele 6 luni din 2006.

In privinta veniturilor inregistrate pe camera in primul semestru din 2007, unitatile hoteliere din Bucuresti ocupa locul 7, cu un venit mediu de 86,7 EUR, in crestere cu 19,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Alte orase central si est europene ca Budapesta, Bratislava sau Praga au inregistrat rate negative fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Source: Adevarul