Hotelurile de 4-5 stele necesita investitii la fiecare 7 ani pentru a-si mentine standardele

Investitiile necesare in special dotarii camerelor hotelurilor clasificate la 4-5 stele se impun la fiecare interval de 7 ani, in vederea mentinerii standardelor. In cazul hotelurilor afiliate lanturilor internationale, standarele sunt impuse de grup si trebuie respectate indiferent de natura schimbarilor sau de costurile implicate. Totodata, standardele sunt verificate periodic de mystery-guests, care se cazeaza ca si oaspetii obisnuiti iar apoi isi dezvaluie identitatea si isi continua investigatiile in sectoarele la care oaspetii nu au acces.

Lantul Marriott a investit anul trecut la nivel international 190 milioane EUR in schimbarea asternuturilor, saltelelor, pilotelor si pernelor iar hotelul de 5 stele JW Marriott din Bucuresti a trebuit sa se alinieze noilor standarde chiar in conditiile in care nu era programat sa intre in renovare.

Hotelul Hilton Athenee Palace, clasificat la 5 stele, trece printr-un proces de inlocuire a mochetelor, perdelelor, saltelelor, lenjeriilor, a unei parti din echipamentele sanitare si de schimbare sau reconditionare a mobilierului. Lucrarile de renovare au fost demarate la inceputul acestui an si se vor incheia in 2007, investitia ridicandu-se la 2,5-3 milioane EUR.

Si hotelul Crowne Plaza, clasificat la 5 stele, va investi in renovare 2 milioane EUR, din care 1,5 milioane EUR sunt destinati extinderii bucatariei si procurarii de echipamente necesare, ca urmare a cresterii cererii pe segmentul de catering.

Simona Constantinescu, directorul general al Ana Hotels, care detine hotelurile Hilton si Crowne Plaza, apreciaza ca numai lucrarile de inlocuire a obiectelor de inventar uzate se ridica la 4% din veniturile anuale ale unui hotel.

Hotelul Bucuresti este inchis in totalitate pentru realizarea lucrarilor de renovare iar la redeschidere va trece de la 4 la 5 stele si va functiona sub brand-ul Radison SAS.

Si hotelul Lebada a fost inchis in totalitate pentru realizarea lucrarilor de renovare, dupa ce a fost preluat de la Patriarhia Romana de catre firma britanica Escape, controlata de omul de afaceri Nicolae Ratiu, printr-un contract de concesiune pe 49 de ani. Directorul executiv al hotelului, Nicolae Opris, a declarat ca lucrarile de renovare vor fi demarate in toamna acestui an si vor consta in redimensionarea camerelor si a restaurantului, schimbarea mobilierului si a accesoriilor, valoarea investitiei ridicandu-se la 15 milioane EUR. La redeschidere, in anul 2008, hotelul va fi clasificat la 5 stele si va fi afiliat unui lant hotelier international cu care actionarii companiei Escape se afla, in prezent, in negocieri.

Hotelul Continental din Bucuresti se afla in renovare capitala si va fi redeschis anul viitor, lantul lansand cu aceasta ocazie standardul Continental de cinci stele. Investitia se ridica la 5,5 milioane EUR iar investitia pe camera la 120.000-150.000 EUR, echivalentul sumei necesare unei constructii noi, precizeaza Radu Enache actionarul majoritar si directorul general al lantului Continental. Totodata, lantul Continental va lansa anul viitor si brand-ul Continental Expres cu un hotel clasificat la 2 stele, situat in apropierea Garii de Nord.

Spre deosebire de hotelurile din capitala, investitiile in hotelurile de pe litoral si din zonele montane comporta anumite variatii. Referindu-se la hotelurile din portofoliul grupului, directorul general al Ana Hotels a precizat ca hotelul Europa din Eforie Nord a necesitat investitii intr-un interval de timp mai scurt decat hotelul Bradul din Poiana Brasov, ambele renovate in 2003, in timp ce hotelul Sportul renovat in 1997 va fi din nou renovat in 2007.
Source: Business Magazin