Hotelierii pierd incasari semnificative datorita faptului ca in acest an Pastele coincide cu 1 Mai

In acest an, Pastele si 1 Mai coincid, iar numarul turistilor care vor merge in statiuni va fi, potrivit hotelierilor, mai mare decat in fiecare dintre ele, luate separat, dar mult mai mic decat in cele doua, cumulat.
Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a precizat ca din feedback-ul pe care il au de la hotelieri, in acest an se asteapta la o crestere cu 15% a numarului de turisti si a incasarilor fata de 1 Mai anul trecut, dar luat cumulat, Paste si 1 Mai, numarul turistilor va scadea la aproape jumatate.
Se estimeaza, astfel, ca in hotelurile i pensiunile din tara vor ajunge de Paste si 1 Mai in jur de 115.000 de turisti, care vor cheltui peste 14 mil. EUR.
Conform datelor FPTR, in 2015 au mers in statiunile din tara, in minivacanta de 1 Mai, aproape 100.000 de turisti romani, care au cheltuit aproximativ 12,5 mil. EUR. Dintre ei, in jur de 40.000 s-au cazat la pensiuni, 25.000 la mare si restul in statiuni montane, balneare sau in diverse orase.
De Paste, in 2015, hotelurile si pensiunile primisera 105.000 de turisti care au cheltuit circa 7 mil. EUR pe cazare si masa. Cei mai multi romani au ales pensiunile – 65.000, si statiunile montane – 22.000 de persoane.
Astfel, daca anul trecut, turistii au lasat in statiuni, de Paste si 1 Mai, cumulat 19,5 mil. EUR, in acest an, cand cele doua sarbatori coincid, cheltuielile vor scadea, potrivit FPTR, la aproximativ 14,5 mil. EUR.
Raducan apreciaza ca de 1 Mai/Paste litoralul va rivaliza cu statiunile balneare pentru primul loc in topul destinatiilor care vor atrage turisti cu aceasta ocazie.
Totodata, Raducan estimeaza ca din cei aproximativ 13.000 de romani care au mers anul trecut in minivacante in strainatate de Paste si 1 Mai, in acest an vor ajunge mai putin de jumatate, iar asta se va intampla nu doar pentru ca cele doua sarbatori coincid, ci si pentru ca unii turisti sunt reticenti sa mai plece in city break-uri, dupa atentatele teroriste de la Paris, Istanbul si Bruxelles.

Source: Profit