Hotelierii isi vor autoclasifica unitatile pe propria raspundere

Lucia Morariu, secretarul de stat in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, considera ca, pentru cresterea calitatii serviciilor turistice de pe litoral si nu numai, cea mai potrivita solutie este trecerea la sistemul anual de autoclasificare. Operatorii din turism isi vor face singuri aprecierea gradului de confort, pe propria raspundere. Implementarea sistemului va incepe cu aceasta toamna, in paralel cu efectuarea de controale si sanctionarea pentru declaratii mincinoase.

In opinia ministerului, aceasta masura va determina cateva modificari principale, printre care responsabilizarea agentilor economici, prin trecerea responsabilitatii catre acestia de la un organism de control care poate fi mai mult sau mai putin subiectiv.

O data cu introducerea noului sistem de clasificare, va incepe sa se faca simtita tendinta hotelierilor de a-si subaprecia conditiile de cazare la un numar de stele inferior celui pe care l-ar putea dobandi, de teama sa nu dea declaratii mincinoase, aceasta tendinta determinand cresterea nivelul serviciilor oferite.

Din totalul unitatilor de cazare la nivel national, 70% sunt clasificate la 1 si 2 stele.

In cadrul programului Parteneriat pentru litoral, reprezentantii Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale au efectuat 164 actiuni de control, in urma carora au fost aplicate 35 sanctiuni si 48 de avertismente si au fost retrase 3 autorizatii de functionare. In statiunea Eforie Nord a fost inchis un loc de campare din cauza conditiilor insalubre in care era desfasurata activitatea. Totodata, din cauza deficientelor intalnite, au fost declasificate hotelurile care au fost descoperite ca aveau in dotare obiecte de inventar, tacamuri si vesela de calitate inferioara. Este cazul restaurantului hotelului Amiral, care a trecut de la 4 la 3 stele. Valoarea totala a amenzilor a fost de 22.000 RON.

Source: Replica de Constanta