Hotelierii de pe litoral nu pot sustine programul oferit rusilor cu tarife 10 EUR/noapte

In urma conflictului dintre Turcia si Rusia, tot mai multe tari incearca sa-i atraga pe cei 5 milioane de turisti rusi care au fost in 2015 in statiunile din Turcia. Printre tarile care incearca sa atraga turistii rusi se numara si Romania.
Asocatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii, condusa de Corina Martin, a fost la Moscova pentru a le prezenta agentiilor de turism de acolo oferta pentru litoralul romanesc. Tariful anuntat de aceasta, de 10 EUR/noapte/persoana a socat multa lume. Acest tarif nu include insa micul dejun si se refera doar la sejururile pentru lunile mai si septembrie, a declarat Corina Martin.
„Agentiile din Rusia ne cereau tarife speciale pentru a alege Romania si nu Bulgaria sau Israel, care acorda sprijin financiar direct pentru fiecare turist. In aceste conditii a trebuit sa ies cu ceva special pentru piata rusa. Ei nu cunosteau programul „Litoralul pentru toti”, pentru ca in general nu stiu foarte multe lucruri despre Romania, pana acum nu s-a promovat in Rusia deloc”, a declarat Corina Martin presedintele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania, FAPT.
Hotelierii de pe litoral, membri FPTR, sustin ca nu au fost consultati de Corina Martin si ca tarifele promise de aceasta sunt nerealiste, se arata intr-un comunicat FPTR.
Anuntul facut de Corina Martin pe piata rusa, fara consultarea FPTR, care reprezinta si hotelierii de pe litoral, risca sa puna la indoiala seriozitatea Romaniei in relatiile externe si sa compromita industria hoteliera de pe litoral, atunci cand se va constata ca marea majoritate a hotelurilor nu pot sustine tarifele avansate de presedintele FAPT.
Autoritatile de turism romanesti mizeaza pe piata rusa pentru a atrage turisti, dupa ce agentiile de turism din Rusia au anuntat ca nu mai trimit turisti in vacanta in Turcia dupa atentatele recente.
In ultimii ani, pietele tinta stabilite au fost Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si SUA, iar Romania are de lucrat la capitolul imagine, mai ales pe piata rusa, daca vrea sa atraga un numar mare de turisti rusi.
Spre exemplu, Italia are deja un website in limba rusa, iar bulgarii au o linie telefonica pentru rusii care doresc mai multe informatii despre statiunile bulgaresti. Totodata, vecinii nostrii vor sa acorde vize gratuite copiilor cu varste de pana in 16 ani si grupurilor care vin la cele 600 de festivaluri care au loc pe teritoriul tarii pe parcursul unui an. 
Cu toate ca Romania a fost prezenta la targurile de turism de la Moscova din 2014 si 2015, numarul turistilor din Rusia care au venit in Romania a scazut cu 40% in doar un singur an, potrivit datelor Institutului National de Statistica. 
Odata cu scaderea numarului de turisti au scazut si cheltuielile. In 2012, 33.646 de turistii din Federeatia Rusa au cheltuit 18,4 mil. EUR, din care doar 5,6 mil. EUR pe vacante, cumparaturi sau tratament medical. Restul banilor au fost cheltuiti pentru calatorii de afaceri, congrese, conferinte sau participari la targuri. 
In 2013, 46.026 de nerezidenti din Federeatia Rusa au venit in Romania si au cheltuit pentru afaceri peste 19 mil. EUR, iar pentru vacante au cheltuit 7,4 mil. EUR.
In 2014 insa, a inceput declinul: 28.526 de nerezidenti din Rusia, in scadere cu 40% fata de anul precedent. Pentru calatoriile de afaceri s-au cheltuit 12,3 mil. EUR, iar pentru vacante 3,9 mil. EUR.
In primele sase luni din 2015, in Romania sosisera putin peste 11.000 de rusi care au cheltuit 1,7 mil. EUR, iar pe calatoriile de afaceri au dat 6,3 mil. EUR.

Source: Economica