Hotelierii cred ca impozitul forfetar va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele platite in prezent

Hotelierii apreciaza ca impozitul forfetar va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, asa cum promite ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Maria Grapini, ceea ce ar avantaja societatile care lucreaza la negru.
Conform unui comunicat la Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR, calculul facut de reprezentantii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiza fractionata, indicandu-se ca baza de calcul un impozit pe profit datorat sau colectat in 2011, impartit la numarul de locuri de cazare evaluate ca ar fi fost disponibile in anul 2011. Impartirea a condus la un cuantum de 55 EUR pentru un loc de cazare in camera, ca baza de impozitare sugerata.
Radu Enache, presedintele FIHR a precizat ca o intrebare secundara ar fi, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat in lei, moneda noastra nationala, veniturile la care se face referinta fiind in lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro?
Enache a precizat ca unitatea de masura pentru industrie este camera, si nu locul in camera, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxeaza dublu, ci pana la maximum de 1,2 ori din tariful negociat.
Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ca impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.
Impozitul va fi calculat in cazul structurilor de cazare printr-o formula care ia in calcul amplasamentul, zona, sezonalitatea, gradul de ocupare, numarul de stele si numarul de camere.
El spune ca un alt argument „extrem de puternic“ pentru introducerea noului impozit este crearea de noi locuri de munca si diminuarea muncii la negru. „Ni se propune, din partea acelorasi specialisti elaboratori de studii, diminuarea cu 0,5% a valorii impozitului pentru fiecare nou angajat cu norma intreaga declarat in plus fata de numarul mediu de salariati aferenti anului anterior. Asadar, cei care au fost corecti pana acum si au avut toti angajatii declarati si inregistrati corect si pentru care au platit taxe si contributii vor fi chiar defavorizati in comparatie cu cei care pana acum utilizau munca la negru sau la gri“, a declarat Radu Enache.

Source: Daily Business