Hotelieri au sesizat deja o scadere a numarului de rezervari din partea turistilor pentru perioada martie-aprilie 2020

Numerosi hotelieri au sesizat deja o scadere a numarului de rezervari din partea turistilor pentru perioada martie-aprilie 2020, in ultima saptamana fiind inregistrate si primele anulari de sejururi. 
Conform unui studiu realizat la inceputul saptamanii, 86% dintre hotelierii respondenti considera ca epidemia de coronavirus constituie o amenintare reala pentru turismul intern.
Hotelurile cu peste 50 de camere sunt cele mai afectate, in special daca se afla si in orasele mari din Romania, unde deja au fost inregistrate cazuri de coronavirus, arata datele platformei de rezervari hoteliere TravelMinit.ro.
Pe de alta parte, pensiunile si hotelurile de mici dimensiuni au transmis ca inca nu se resimte impactul virusului in rezervari. Cu totii au declarat ca inca de la primele anunturi de raspandire a virusului au luat masuri sporite de igienizare a zonelor comune si a spatiilor de cazare. 
Conform studiului, pentru a creste numarul de rezervari pentru lunile aprilie – mai, hotelierii sunt  deschisi unor politici flexibile de rezervare – 41,3% dintre hotelierii chestionati sunt dispusi sa prelungeasca perioada de plata a avansului, 36,2% sa ramburseze avansul platit integral/partial intr-un termen stabilit, iar 34,6% chiar ar renunta la avans pentru a creste numarul rezervarilor.
Cea mai mare scadere a numarului de rezervari fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost constatata pentru perioada Pastelui, respectiv 76,7%, urmata de mini-vacanta de 1 Mai si sezonul de vara.
86% dintre hotelierii respondenti considera ca cele mai afectate perioade sunt luna martie si aprilie. Anularile au fost in mare majoritate din partea turistilor romani (79,1%), iar 66% dintre respondenti considera ca nu exista posibilitatea de a revinde camerele ramase libere dupa anulari. 
Daca inainte de raspandirea coronavirusului in Europa, 90% dintre clientii platformei aveau intentia de a calatori in tara sau in strainatate, in prezent, mai putin de jumatate ar mai lua aceasta decizie.
In plus, 41,3% dintre turistii care au raspuns la studiu ar alege calatoriile doar pe teritoriul Romaniei, 20,5% au declarat ca ar face deplasari atat interne, cat si externe, iar 36,6% nu mai au nicio intentie de a calatori in perioada urmatoare.
84,3% dintre respondenti au anulat cel putin o rezervare din cauza raspandirii coronavirusului, 55,2% dintre vacantele anulate fiind in strainatate, 36,1% pe teritoriul Romaniei, iar in 8,7% dintre cazuri rezervarile anulate erau atat in tara, cat si externe.

Source: Profit