Guvernul a modificat si completat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit

Pe data de 27 aprilie, Guvernul a anuntat ca a modificat si completat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si taxa pe valoarea adaugata.
„Modificarile aduc clarificari si exemple de punere in aplicare a masurilor introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, se arata in comunicat.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, se clarifica aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, in contextul in care s-a stabilit aplicarea acestei masuri pe perioada nedeterminata si s-a extins aplicarea facilitatii si pentru licente de utilizare a programelor informatice, potrivit reprezentantilor Guvernului.
„Se clarifica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in cazul persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe profit, care la 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 – 500.000 EUR, echivalentul in lei, ca urmare a modificarii limitei veniturilor realizate in anul precedent la 500.000 EUR”, se arata in comunicat.
In plus, se stabileste un plafon neimpozabil de 450.000 RON in cazul veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate din patrimoniul personal si se prevede aplicarea deducerii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament si a primelor de asigurare voluntara de sanatate, in cadrul aceluiasi plafon anual de 400 EUR echivalent in lei.
Proiectul Codului finantelor publice locale isi propune sa sistematizeze si sa concentreze, intr-o structura unitara, reglementarile din domeniul finantelor publice locale, subordonate principiilor descentralizarii financiare si autonomiei locale, respectiv: finantele publice locale; criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale; administrarea impozitelor si taxelor locale; procedura fiscala locala”, se arata in comunicat.

Source: Profit