Guvernul a aprobat ordonanta prin care se infiinteaza Organizatiile de Management al Destinatiilor

Guvernul Romaniei a aprobat, recent, o ordonanta prin care se infiinteaza Organizatiile de Management al Destinatiilor, OMD. Anca Nedea Pavel, ex-presedinte al Autoritatii Nationale de Turism, ANT, cea care a promovat acest concept, a declarat ca OMD-ul reprezinta singurul mod judicios de gestionare integrata a unei destinatii turistice.
 
Din OMD vor face parte reprezentanti ai statului, dar si ai unitatilor private de cazare si alimentatie publica, care vor decide impreuna in cadrul organizatiei cum se vor cheltui banii pentru promovarea unei anumite destinatii.
 
Pana in prezent, aceasta decizie era luata la nivelul primariei sau al consiliului judetean, intrucat destinatia sumelor stranse la nivelul unei primarii sau consiliu judetean din taxa de promovare este decisa de consilieri.
 
Potrivit proiectului, Organizatia de Management al Destinatiei va fi o entitate cu personalitate juridica, care va include reprezentanti ai autoritatii publice locale din componenta destinatiei, reprezentanti ai organizatiilor/federatiilor patronale din turism, sau reprezentanti ai mediului privat din turism in baza unui parteneriat, "care asigura realizarea politicii de marketing si gestionarea coordonata a componentelor destinatiei in scopul dezvoltarii si valorificarii potentialului turistic al destinatiei".
 
OMD va avea ca principala atributie managementul si marketingul regiunii/localitatii ca destinatie integrata de calatorie.
 
Prin acest proiect se propune totodata definirea notiunilor de centru national sau local de informare si promovare turistica, destinatie turistica organizatie de management al destinatiei, complex hotelier si se propune crearea temeiului legal pentru elaborarea de catre Ministerul Turismului a procedurii de infiintare, functionare, acreditare si reacreditare a organizatiilor de management al destinatiei care se va aproba prin hotarare de Guvern
 
Proiectul doreste si definirea functiei de atasat de turism prin stabilirea in mod concret a competentelor, rangului de reprezentativitate externa si modalitatii de recrutare in vederea reprezentarii intereselor Romaniei si sector economic al turismului la nivel international.
 
Ordonanta aduce o noutate importanta. Recunoaste dreptul organizatiilor si federatiilor patronale din turism de a se implica, prin lege, in administrarea judicioasa a resurselor naturale si antropice ale destinatiei turistice, alaturi de autoritatile locale, a declarat Anca Nedea.
 
Un alt avantaj al OMD-urilor este ca pot accesa direct fonduri europene, dar pot primi finantarea si din partea statului.
 
Totodata, ordonanta prevede ca OMD-urile trebuie reacreditate. Ele vor trebui sa dezvolte strategii de dezvoltare, de marketing, sa auditeze statistica din destinatie, pentru ca acum nici macar ministerul nu are portofoliul resurselor naturale si antropice din destinatiile turistice, a mai precizat Anca Nedea.

Source: Hotnews