Guvernul a aprobat Legea turismului si a trimis-o spre aprobare in Parlament

Pe data de 24 aprilie, Guvernul a aprobat forma finala a proiectului Legii Turismului si a trimis-o spre aprobare in Parlament.
Proiectul include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementari privind regimul constructiilor in zone turistice, inclusiv plaje, si instituie un sistem national de colectare si interpretare a datelor pentru o evaluare cat mai exaca a veniturilor din turism.
Printre prevederi se regaseste insa si posibilitatea inspectorilor in turism de a verifica firmele fara a se identifica in prealabil, pretizand ca sunt turisti, precum si obligatia proprietarilor de a se inregistra in prealabil la Ministerul Turismului pentru a inchiria imobile pe site-uri specializate.
Astfel, potrivit proiectului, inspectorul, in calitate de „Mistery Guest/ Client Misterios”, nu va fi obligat sa se legitimize, urmand sa verifice o unitate turistica doar ca vizitator. Abia la finalul controlului pe ascuns, proprietarul hotelului sau pensiunii se va putea trezi cu rezultatul actului de control, fara a fi consultat cu privire la presupuse nereguli constatate.
Proiectul introduce si obligatia pentru site-urile sau platformele precum Airbnb, prin care sunt inchiriate locuinte private, sa fie promovate doar imobilele pe care proprietarii le-au inregistrat pentru aceasta activitate la ministerul de resort. Inregistrarea nu va presupune decat informarea autoritatii cu privire la defisurarea unei astfel de activitati de inchiriere si obligatia de a raporta numarul de turisti cazati anual.
Proiectul mai stabileste pe de o parte prerogativele Ministerului Turismului, iar pe de alta parte clarifica responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce priveste turismul. Este stabilit totodata cadrul legal pentu infiintarea a 20 de birouri externe pentru promovare turistica.
Un capitol este dedicat patrimoniului turistic si conține reglementări speciale privind documentaţiile de urbanism, amenajarea teritoriului din stațiunile turistice, zona de coastă a Mării Negre, plajele turistice. Astfel, hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă vor avea drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate.
Noua lege reglementareza totodata activitatea de control în domeniul turismului si cadrul legal primar necesar înființării organizațiilor de management al destinației. Pentru gestiunea eficientă a informaţiilor este instituit si un sistem naţional de colectare şi interpretare a datelor şi informaţiilor din domeniu, cu scopul estimarii exacte a veniturilor obtinute de operatorii din turism.
Furnizorii de servicii turistice vor colecta de la turisti urmatoarele informatii: numele, prenumele, data nasterii, locul nasterii, cetatenia, date referitoare la domiciliu (tara, localitate, strada, numar), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria si/sau numarul, data eliberarii si institutia emitenta, statul emitent), codul numeric personal sau numarul personal de identificare, cu exceptia turistilor straini care nu poseda un astfel de numar, data sosirii si data plecarii, scopul calatoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul „client fidel”, daca exista, agentia sau agentul de turism prin care a fost facuta rezervarea sau a fost cumparat biletul. 
Proiectul integral al Legii Turismului poate fi consultat AICI  

Source: Profit