Grecia estimeaza pentru acest an ca va fi vizitata de circa 17,5 milioane de turisti

Andreas Andreadis, seful Asociatiei Companiilor de Turism din Grecia, SETE, estimeaza ca in 2014 sosirile de turisti straini in Grecia vor depasi 18 milioane, din care 1milion vor veni cu operatorii aerieni. Pentru acest an, reprezentantul SETE estimeaza ca Grecia va fi vizitata de aproximativ 17,5 milioane de turisti. 
In scrisoarea trimisa de catre Andreadis ministrului elen de Finante, Yannis Stournaras, si ministrului Dezvoltarii Turismului, Olga Kefaloyianni, sunt prezentate conditiile necesare pentru ca Grecia sa inregistreze 24 milioane de turisti pana in 2021, ceea ce ar putea majora PIB-ul tarii cu inca 5-6%.
Veniturile din luna august s-au imbunatatit considerabil dupa ce Grecia a redus TVA-ul de la 23% la 13% in sectorul restaurantelor, o masura pe care Guvernul a reusit sa o obtina de la creditorii internationali – FMI, UE, BCE.
SETE propune reducerea TVA de la 23% la 13% si la porturile unde sosesc numerosi turisti, pentru a a majora veniturile la buget, dar si scaderea TVA de la 13% la 6,5% la transportul cu feriboturi.
Recent, Banca Centrala a Greciei a anuntat ca in perioada ianuarie – august, veniturile din turism au crescut cu 13,7%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In primele opt luni ale acestui an, veniturile provenite de la vizitatorii din afara UE s-au majorat cu 29,1% in primele opt luni, pana la 3,28 mld. EUR, iar turistii din cele 28 de state membre ale UE au adus Greciei venituri de 5,26 mld. EUR, cu 8,6% mai mult comparativ cu perioada similara din 2012.
Andreas Andreadis estimeaza ca in acest an veniturile din turism ar putea ajunge la 11,6 mld. EUR. Incluzand veniturile din croaziere, suma s-ar putea ridica la 12,2 mld. EUR. 

Source: Capital