Golful a devenit un sport cu tot mai multi adepti de la an la an. Anul trecut, in Europa Centrala si de Est erau disponibile aproximativ 200 de terenuri de golf.
Cele mai multe locatii de golf le detine Cehia, aproximativ 96 de locatii si dispune de 55.000 de jucatori inregistrati, KPMG identificand aproximativ 20 de noi terenuri inaugurate din 2008 si pana in prezent.
Din cauza lipsei facilitatilor, numarul de jucatori inregistrati in Asociatia Jucatorilor de Golf din Romania nu reflecta in mod real potentialul pietei. Comparativ cu tarile invecinate, Romania se situeaza printre ultimele locuri in clasamentul terenurilor de golf, detinand doar 5 terenuri si 500 de jucatori afiliati.
Polonia are 27 de terenuri si 3.000 de jucatori afiliati, Ungaria are 15 terenuri si 1.400 de jucatori si Bulgaria – 7 terenuri si 640 de jucatori a declarat Richard Perrin, partner advisory, KPMG.
Organizatia Mondiala a Turismului estimeaza ca pana in anul 2020, aproape unul din trei turisti care vor veni sa viziteze Europa, vor alege o destinatie din Europa Centrala si de Est, iar turistii amatori de golf sunt intotdeauna in cautare de noi locuri.
Pentru vacantele de golf, cele mai vizitate destinatii din Europa continua sa fie Spania si Portugalia, urmate de Scotia si Turcia, in timp ce Italia si Bulgaria au castigat in popularitate in ultima perioada.
Desi conceptul de ansamblu rezidential cu teren de golf are o istorie mult mai scurta in regiunea EMA decat in America de Nord, este un fapt bine cunoscut ca amplasarea caselor de-a lungul terenurilor de golf poate stimula tranzactiile imobiliare si poate contribui la cresterea pretului de vanzare. Valoarea adaugata pe care o ofera golful in cadrul unui complex imobiliar sau turistic nu se datoreaza numai facilitatii in sine. Aceasta provine in cea mai mare masura din frumusetea ii serenitatea peisajului pe care le ofera un teren de golf.
Potrivit studiului realizat de KPMG, „Golf Course Development Cost Survey 2014 in Europe, the Middle East and Africa”, presupunand ca investitorul poate obtine terenul in concesiune, costurile s-ar putea ridica la 12 mil. EUR pentru amenajarea unui teren de golf cu 18 gauri, care sa includa si o sala de conferinte, restaurant si baruri, 12 cabane, un centru spa si activitati de recreere.
In perioada 2008-2013 costul mediu necesar realizarii unei gauri de golf in estul Europei, pentru terenuri de orice dimensiune, era de 367.000 EUR, de trei ori mai mult fata de 106.000 EUR in perioada 2004-2008.
Spre comparatie, costul mediu de dezvoltare in Europa de Vest si Europa Mediteraneeana de Sud-Est este de 450.000 EUR, iar in EMA este 328.000 EUR.
Source: Daily Business