Gloria Jean’s Coffee intentioneaza ca in 2008 sa patrunda si pe piata din Bulgaria

Compania Gourmet Products Servicii, controlata de grupul turc Ener Holding, care detine lantul de cafenele Gloria Jean’s Coffee, intentioneaza ca anul viitor sa patrunda pe piata din Bulgaria prin deschiderea primei cafenele.

Managerul general Gourmet Products Servicii, Radu Marinescu, a declarat ca intrarea pe piata din Bulgaria se va face cel mai probabil in sistem de franciza iar primul oras vizat va fi Sofia.

Compania Gourmet Products Servicii detine master franciza brand-ului american pentru Romania, Bulgaria si Ungaria.

Investitia medie intr-o cafenea Gloria Jean’s este de aproximativ 100.000 EUR iar spatiul optim este de 120 mp.

Pana la sfarsitul acestui an compania va acorda doua francize pentru cafenele in Ungaria, unde in prezent este operata o singura unitate la Budapesta.

Radu Marinescu apreciaza ca pana in 2009 Gloria Jean’s Coffee va deveni un brand cu acoperire nationala in Romania.

In prezent, compania opereaza 3 cafenele in Bucuresti amplasate in centre comerciale, care vand lunar peste 10.000 de cafele iar pana in luna ianuarie 2008 va mai deschide inca o unitate in Baneasa Shopping City.

In prezent, compania Gourmet Products Servicii se afla in discutii avansate pentru deschiderea, tot in sistem de franciza, a doua unitati in Iasi si in Brasov.

Toate cafenelele care vor fi deschise in afara capitalei vor fi operate in sistem de franciza, Radu Marinescu considerand ca un astfel de business este dificil de gestionat de la distanta. Taxa de franciza este de 25.000 EUR si, lunar, master francizorul percepe un procentaj de 6% si o taxa de marketing de 2% din cifra de afaceri.

Radu Marinescu a precizat ca in ultimul an si jumatate, compania a primit aproximativ 40-50 de cereri de franciza.

Gloria Jean’s a fost prima cafenea care a introdus pe piata romaneasca conceptele de self service si take-away. In prezent, vanzarile de tip take-away se apropie de 10% din total, fata de primul an, in care acestea erau de doar 1%-2%.

In 2006 compania Gourmet Products Servicii a inregistrat o cifra de afaceri de 1 milion EUR si estimeaza pentru acest an o crestere de pana la 40-50%.

La nivel international, Gloria Jean’s Coffee opereaza peste 750 de locatii, dintre care jumatate doar in Australia.

Source: Business Standard