Gara de Nord, in pericol de executare

Gara de Nord din Bucureşti este în pericol de executare, funcţionarea CFR putând fi grav periclitată de datoriile acumulate în ultimii şase ani către furnizorii de energie electrică, a anunţat ieri Ion Popescu, liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
“Furnizorii au pus sechestru şi deja execută silit numeroase bunuri necesare desfăşurării activităţii companiei: utilaje, staţii de tren şi sedii ale căilor ferate, unele modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul român. În vizorul creditorilor se află şi Gara de Nord”, se arată într-un comunicat al confederaţiei sindicale, citat de Mediafax.
Compania de căi ferate are de plătit furnizorilor privaţi de energie electrică Enel, E.ON şi CEZ peste 803 milioane de lei şi companiei de stat Electrica peste 1.236 milioane de lei. Aproximativ 41% din totalul datoriei CFR o reprezintă penalităţile de întârziere la plată, potrivit CSN Meridian.
Situaţia companiei este critică, întrucât nu are bani ca să-şi achite debitele. Furnizorii au poprit conturile sucursalelor de căi ferate regionale, au început licitaţiile pentru vânzarea bunurilor în care CFR îşi desfăşoară activitatea, au deconectat de la reţea sucursale regionale, staţii de călători şi staţii de tren din punctele de trecere a frontierei, a mai spus liderul confederaţiei sindicale.
Potrivit acestuia, la avalanşa de procese pentru neplata datoriilor se adaugă şi numeroase sentinţe definitive de executare silită, încă nepuse în aplicare.
Furnizorii de stat deţin dosare de executare silită asupra activelor CFR estimate la 75% din valoarea stabilită de un evaluator independent. La aceasta se adaugă TVA, cheltuielile de evaluare, cele de judecată şi comisioanele de executare.
Potrivit CSN Meridian, datoriile s-au acumulat din cauza faptului că energia electrică a fost achiziţionată de la furnizori la preţuri şi de trei ori mai mari, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA nefiind consumator eligibil şi neputând achiziţiona energie electrică de pe piaţa liberă, devenind astfel consumator captiv.
Source: Flux Imobiliar