Câteva fonduri de investiţii care până în prezent nu au luat în considerare România sau care s-au retras pe perioada crizei economice analizează piaţa românească, după îmbunătăţirea ratingului de ţară şi a condiţiilor macroeconomice, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, scrie Mediafax.
“La începutul lunii iulie 2011, agenţia Fitch a îmbunătăţit credit rating-ul acordat României, readucând-o în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii.
Îmbunătăţirea credit rating-ului este direct legată de îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice din România, iar investitorii încep să observe acest lucru.
Pe măsură ce fondurile de investiţii instituţionale întâmpină dificultăţi în a achiziţiona active de calitate în Europa Centrală (în special în Varşovia şi Praga), acestea încep în mod serios să ia în calcul România”, se arată într-un raport al companiei.
Interesul tot mai crescut manifestat pe parcursul ultimelor şase luni va rămâne, cel mai probabil, concentrat pe cele mai bune active ale pieţei în perioada imediat următoare, cred analiştii LaSalle.
“Deşi fondurile preferă în general să investească prima oară în Capitală, un interes investiţional încurajator pentru produse de tip prime a fost de asemenea observat în oraşele regionale principale din România.
Cu toate că activitatea investiţională din prima jumătate a anului 2011 a fost una restrânsă, este de aşteptat ca interesul investitorilor să capete avânt.
Deşi este încă neclar când anume se va concretiza acest interes în tranzacţii finalizate efectiv, aceste fonduri au început demersurile necesare analizei preliminare de ţară (due dilligence fiscal şi juridic), ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei pieţei din România”, apreciază sursa citată.
Prima tranzacţie încheiată în al doilea trimestru al anului a fost reprezentată de achiziţia Astoria Business Center de către fondul grec Bluehouse Capital, investiţie de aproximativ 10 milioane euro.
În plus, Immofinanz a preluat şi restul de 69% din acţiunile grupului Adama, un portofoliu constând în special din proprietaţi rezidenţiale. Tranzacţia a fost estimată la 42 de milioane de euro.
În primele şase luni valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate în România a depăşit 200 de milioane de euro.
Source: Flux Imobiliar