Fondurile de 154,6 mil. RON destinate proiectelor turistice in acest an nu vor fi absorbite in totalitate

Suma alocata in acest an de la bugetul de stat pentru investii in turism s-a redus de la 167 mil. RON la 154,6 mil. RON, transferurile efectuate pana in prezent in conturile primariilor care au dezvoltat proiecte in turism reprezentand doar 15% din aceasta suma, potrivit datelor disponibile pe site-ul MDRT.

Reprezentantii ministerului au declarat ca, de fapt, decontarea catre administratiile locale este de aproximativ 53% si se estimeaza un grad de absobtie in proportie de 85% a fondurilor pana la sfarsitul anului 2010.

Printre motivele care au impiedicat o absorbtie mai buna a fondurilor destinate dezvoltarii proiectelor in turism se numara contestatiile legate de achizitiile publice, procedurile de obtinere a avizelor solicitate in Certificatele de urbanism, depunerea cu intarziere a situatiilor de lucrari, dar si conditiile meteo din perioada iernii.

Dupa rectificarea bugetara 19 primarii nu au mai primit fonduri in cadrul acestui program, iar cele mai mari sume au fost alocate Consiliilor Locale din Brasov, Campulung Moldovenesc, Predeal, fiecare cu 10 mil. RON, Consiliului Local din Dambovita 9 mil. RON si autoritatile din Sucevita si Mangalia, fiecare cu 8 mil. RON.

Insa, autoritatile din Predeal au reusit sa absoarba aproximativ 1,4 mil. RON, in timp ce primariile din Campulung Moldovenesc, Dambovita, Sucevita si Mangalia nu au avut inca nici o decontare. Nici pentru programul Schi in Romania, in zona judetului Brasov, nici unul dintre documentele disponibile pe site-ul ministerului nu face referire la vreo decontare.

Singurele primarii care si-au epuizat fondurile pentru acest an, de 5 mil. RON, la data de 27 iulie 2010, sunt Sinaia pentru reabilitarea si modernizarea Garii Regale si pentru programul Schi in Romania si Consiliul Local Cavnic, tot pentru programul Schi in Romania.

Source: Money