Intr-un interviu pentru AGERPRES, Florin Jianu, ministru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism declara ca va sustine cat mai puternic capacitatea de internationalizare a firmelor romanesti pentru o pozitionare cat mai solida a Romaniei la nivel european si global. De asemenea, el a mai prezentat si cateva masuri fiscale avute in vedere de turism.
Florin Jianu a declarat ca prioritatile mandatului sau sunt lansarea Legii pentru IMM-uri, elaborarea si implementarea Strategiei pentru IMM-uri Orizont 2020, implementarea digitalizarii la nivelul tuturor structurilor care vizeaza activitatea IMM-urilor si, nu in ultimul rand, crearea de locuri de munca subventionate.
In ceea ce priveste masurile fiscale care sunt prevazute pentru turism in urmatoarea perioada, Jianu a precizat ca se are in vedere scutirea de impozit pe profit pe o perioada de 3 ani pentru investitii noi in cluburi de turism, precum si pentru parcuri tematice, de distractie si echitatie, dar si scutirea de impozit pe profit pe o perioada de 5 ani pentru investitii in turismul balnear.
Conform programului de guvernare, se doreste scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cu conditia efectuarii de investitii pentru imbunatatirea structurii de cazare, alimentatie publica, agrement, porturi turistice si parcuri de distractie.
Totodata, Jianu a precizat ca se intentioneaza creeare unui cadru legislativ astfel incat sa fie aplicata cresterea de zece ori a taxelor si impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate si nefolosite sau rascumpararea de catre stat a structurilor hoteliere privatizate si lasate in paragina, modernizarea si reprivatizarea lor.
Un alt subiect important este transformarea litoralului romanesc in Zona cu statut special, cu limita teritoriala de 10 km pe uscat si 10 km in largul marii. Acest statut se aplica si regimului fiscal pentru cazinouri si jocuri de noroc. Tot pentru stimularea acestei activitati, dorim sa oferim facilitati fiscale operatorilor din turism care obtin eticheta ecologica pentru pensiunile si capacitatile de cazare pe care le detin, a declarat ministrul delegat.
In ceea ce priveste calitatea mediului de afaceri romanesc, Florin Jianu a declarat ca in acest moment, mediul de afaceri romanesc este intr-o continua transformare, conectat la contextul european, mai exact aliniat la programele initiate de DG Enterprise and Industry, DG Connect (Startup Europe), dar si la provocarile nationale.
La intrebarea despre care sunt masurile concrete de sprijin pentru incurajarea Departamentului pentru exporturi, Florin Jianu a declarat ca printre obiectivele lui se numara debirocratizarea sistemului si crearea conditiilor pentru infiintarea de cat mai multe companii. Voi sustine cat mai puternic capacitatea de internationalizare a firmelor romanesti pentru o pozitionare cat mai solida a Romaniei la nivel european si global. In baza reglementarilor legale in vigoare (OUG nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat) functioneaza Consiliul de Export ca organism public-privat, a carui conducere este asigurata de Ministerul Economiei si reprezentantul sectorului privat (patronatele cu activitate de export). De asemenea, oferim consultanta prin departamentul de comert exterior al ministerului si prin sprijinul consilierilor comerciali de pe langa ambasadele Romaniei in strainatate, a precizat ministrul delegat.
Source: Economica