Febra constructiilor, in Bucuresti: 2016, anul cu cele mai multe locuinte noi

Capitala trece iar printr-un avant imobiliar, cladirile noi inaltandu-se cu repeziciune in toate cartierele, precum si in imprejurimi. Numarul locuintelor noi date in folosinta anul acesta va fi mai mare cu 25% fata de anul trecut, cand se stabileau noi recorduri. In Bucuresti si zonele adiacente, mai bine de 14.000 de unitati vor avea noi proprietari, acesta fiind cel mai ridicat numar de locuinte noi finalizate intr-un singur an, de la Revolutie incoace.  
Febra constructiilor, in Bucuresti: 2016, anul cu cele mai multe locuinte noiTraiectoria ascendenta pe care a pornit piata imobiliara a Capitalei se mentine. Anul trecut, specialistii din real estate remarcau incantati ca numarul proiectelor a crescut spectaculos pe toate segmentele, insa se aratau destul de rezervati cu privire la viitor. Dupa primele patru luni din 2016, cifrele reusesc sa depaseasca orice asteptari.
„Peste 14.000 de locuinte in proiecte rezidentiale vor fi finalizate in 2016 in Bucuresti si imprejurimi, in crestere cu peste 25% fata de anul anterior, aceasta reprezentand cea mai mare cifra de finalizari din istoria pietei rezidentiale moderne din Romania”, se arata in cel mai recent studiu Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piata rezidentiala din 2016.
Anii de boom imobiliar au adus locuinte dedicate celor cu venituri generoase, precum si proprietati premium. Dupa criza, dezvoltatorii s-au reorientat, construind cu precadere pentru cei cu bugete limitate. In prezent, aceasta tendinta se mentine – mai bine de jumatate din unitatile ce vor fi finalizate anul acesta sunt dedicate cumparatorilor cu buget mic.
„Cea mai mare pondere a acestor locuinte, reprezentand aproximativ 53,5%, se adreseaza segmentului mass market, adica proiecte amplasate in zone marginase ale Bucurestiului sau in interiorul marilor cartiere, care ofera in general un bun acces catre reteaua publica de transport in comun, finisaje de calitate medie si suprafete de regula similare cu cele ale locuintelor vechi”, subliniaza reprezentantii Coldwell Banker.
Cu toate ca segmentul locuintelor low-cost reprezinta cea mai mare parte din stocul de unitati noi, a urca simtitor si oferta de proprietati dedicate clasei medii. Numarul mare de angajari facut de multinationale a creat o nisa de clienti cu cerinte diferite, constata specialistii.
„Dezvoltarea segmentului de birouri in zonele de nord si centru – vest din Bucuresti, unde lucreaza peste 100.000 de persoane, precum si cresterea veniturilor a determinat tot mai multi dezvoltatori sa construiasca proiecte adresate clasei middle market, peste 6.000 de locuinte fiind in constructie in acest moment in Bucuresti si imprejurimi, reprezentand aproximativ 39% din totalul finalizarilor din acest an. Aceste locuinte beneficiaza de un amplasament mai bun, cu acces facil catre cladirile de birouri moderne, centre comerciale si parcuri”, explica specialistii Coldwell.
La nivelul intregului oras, oferta de noi locuinte s-a echilibrat, in ultimul an: consultantii imobiliari remarca faptul ca zonele de sud si de vest nu mai atrag cea mai mare pondere a proiectelor rezidentiale dezvoltate, in zonele semicentrale si de nord urmand a fi livrate un numar similar de locuinte in 2016. In acelasi timp, zona de est incepe sa se contureze ca un nou pol de dezvoltare rezidentiala, cu aproape 2.000 de locuinte care vor fi finalizate in 2016.

Source: Imopedia/Media