Fathi Taher se opune refintarii datoriilor GHES

Consiliul de administratie al Societatii Companiilor Hoteliere Grand, GHES, care detine hotelul de cinci stele JW Marriott, a propus contractarea unui imprumut de 111 milioane EUR de la grupul austriac Erste, propunere aprobata de adunarea generala a actionarilor de la GHES din luna mai cu 85% din voturi.

Omul de afaceri Fathi Taher se opune contractarii imprumutului, precizand ca nu este de acord ca vechea datorie sa fie reesalonata iar compania sa plateasca inca 40-50 milioane EUR dobanda in 15 ani. Fathi Taher a declarat ca hotelul JW Marriott inregistreaza un profit anual de 20 milioane EUR care permite achitarea datoriei ramase, de 80 milioane EUR, catre consortiul de banci condus de Erste Bank, care a acordat imprumutul pentru constructia hotelului in anii ’90 si ca nu este de acord ca actionarii sa incaseze dividende pana la achitarea integrala a datoriilor companiei.

In prezent membrii consiliului de administratie GHES sunt Emilios Thoma – presedinte, Michalis Neofytou de la ONT Carpati, Robert Pischler de la Bauholding Strabag si Nicolae Trandafir si Ion Stan de la Alliance Overseas. Fathi Taher, presedinte al consiliului de administratie pana la jumatatea anului trecut, a precizat ca intentioneaza sa schimbe membrii din consiliul de administratie al GHES in urma propunerii privind imprumutul.

Potrivit Registrului Comertului, compania GHES este detinuta de compania austriaca de constructii Bauholding Strabag Austria, care detine 55% din actiuni, ONT Carpati care detine 30% din actiuni si Alliance Overseas cu 15%.

Fathi Taher a precizat cu aceasta ocazie ca firma Alliance Overseas este o subsidiara a companiei Taher Investment Grup. Totodata, Fathi Taher sustine ca detine controlul a 20% din participatia Strabag, ceea ce inseamna ca acesta controleaza 35% din actiunile GHES. Insa directorul de comunicare de la Strabag, Christian Ebner, a infirmat aceasta ipoteza si a precizat ca Strabag sustine contractarea imprumutului care va ajuta la imbunatatirea situatiei financiare a proiectului.

Surse din companie anuntau de curand ca GHES isi va mari capitalul social cu aproximativ 30 milioane EUR iar Fathi Taher anuntase ca va participa cu aproximativ 10 milioane EUR.

Fathi Taher a precizat ca intentioneaza sa construiasca un hotel de patru stele in Sinaia pe terenul aferent vilei Trei Brazi. Potrivit unor informatii din presa, Fathi Taher este interesat si de un spatiu in centrul Bucurestiului pentru construirea unui hotel de cinci stele.
Source: Ziarul Financiar