FPTR estimeaza incasari de 173 mil. EUR/an din voucherele de vacanta

Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a declarat ca prin utilizarea voucherelor de vacanta, se pot introduce in circuitul financiar incasari de 173 mil. EUR/an in cel mai pesimist scenariu. Unul din punctele slabe ale sistemului este faptul ca legea nu a fost inca promulgata si publicata in Monitorul Oficial si, totodata trebuie tinut cont si ca nu au aparut normele de aplicare. FPTR apreciaza ca actul normativ va fi operational, in cel mai fericit caz la sfarsitul sezonului estival.
Un alt minus este mentinerea limitarii comisionului agentiilor de turism, care va duce la scaderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. In acelasi timp, turistii vor apela direct la unitatile de cazare si vor achizitiona servicii la nivelul tarifelor de receptie, cu 30-40% mai scump.
Unul din punctele forte este faptul ca tichetele de vacanta vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei, iar faptul ca voucherele vor inlocui primele de vacanta in sistemul bugetar reprezinta un mare castig pentru toata lumea, a precizat Dragos Raducan. 
Din calculele FPTR rezulta ca dupa adaptarea pietei la acest sistem, se preconizeaza ca veniturile suplimentare ale hotelurilor si agentiilor de turism rezultate din vouchere sa ajunga la 400 mil. EUR.
La sfarsitul lui 2013, in Romania erau 5.113.075 de angajati, dintre care 1.183.698 de bugetari. Daca fiecare din cei peste 5 milioane de angajati ar primi vouchere de vacanta, valoarea maxima a tichetelor pe care le poate primi o persoana fiind de 5.100 RON, atunci rezulta ca potentialul maxim al pietei este de peste 26 mld. RON, iar din aceasta suma, peste 6 mld. RON ar proveni doar de la bugetari.
FPTR estimeaza ca circulatia turistica interna va creste cu 20% din primul an de introducere a tichetelor de vacanta. Acest lucru se va reflecta in sumele incasate de stat din industria turistica, ce vor creste cu 7%.

Source: Capital