FPTR a efectuat un studiu privind relansarea turismului romanesc

Intr-un studiu efectuat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, se arata ca modernizarea hotelurilor, imbunatatirea serviciilor si protectia mediului sunt principalele aspecte pe care autoritatile si operatorii privati ar trebui sa le ia in considerare in vederea relansarii turismului romanesc.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ofera conditii favorabile dezvoltarii circulatiei turistice in Romania, ceea ce va oferi operatorilor din domeniu sansa unor mari oportunitati de dezvoltare insa totul depinde de modul in care agentii economici si autoritatile locale vor sti sa-si concentreze atentia si eforturile asupra unor domenii care pana in prezent au fost ocolite, apreciaza autorii studiului.

Actiunile de relansare a turismului romanesc ar trebui demarate cat mai curand, mai ales ca pentru acest an se estimeaza ca numarul turistilor straini va creste cu aproximativ 10%. Trebuie sa fie luate in considerare amenajarea si intretinerea statiunilor turistice si a localitatilor riverane Marii Negre.

Studiul mai scoate la iveala situatia de pe litoral, care a dus la o evidenta insuficienta a capacitatilor hoteliere de categorii superioare, ceea ce se concretizeaza in slaba forta concurentiala a ofertei romanesti pe piata europeana si nu numai. In aceasta cauza, sansa supravietuirii este in urgentarea modernizarii capacitatilor de cazare.

O alternativa poate fi cresterea numarului de investitori straini interesati de cumpararea de hoteluri, ceea ce ar duce la accelerarea procesului de modernizare.

Insa, datorita uzurii fizice si morale, unele structuri de cazare vor fi scoase definitiv din circuitul turistic, fie prin demolare, fie prin schimbarea destinatiei.

Autorii studiului apreciaza ca structuri turistice noi se vor dezvolta mai ales in zone pe care acum nu sunt alte constructii, la care se adauga amplasamentele unor imobile dezafectate.

Studiul efectuat de FPTR aminteste de importanta care acorda pe plan european masurilor de protectie a mediului. Pe litoral, de exemplu, ar trebui acordata o atentie deosebita protectiei plajelor si asigurarii calitati apei de imbaiere. De asemenea, trebuie sa se tina cont si de celelalte elemente care au dus la o perceptie negativa din partea turistilor, precum calitatea prestatiilor turistice, dezvoltarea structurilor de agrement si asigurarea unui management performant al structurilor hoteliere.

Pe plan european, va creste cererea turistica pentru oferte personalizate, pentru natural iar destinatiile dens construite si populate vor pierde din atractivitate. Va creste cererea pentru produse de calitate, pentru un transport comod si sigur, pentru servicii balneare terapeutice, pentru cele destinate varstnicilor.
Source: Adevarul