FMI cere vanzarea unui pachet de actiuni al companiei aeriene Tarom

Fondul Monetar International a solicitat Guvernului roman sa includa pe lista societatilor pentru care vor fi scoase la vanzare pachete minoritare de actiuni si compania aeriana Tarom, obligatie care va fi introdusa in viitorul acord incheiat cu institutia financiara.

Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii 2 ani, aproximativ 1,5 mld. EUR din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.

In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru 10 companii de stat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, CFR Marfa, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Anul trecut, Ministerul Transporturilor, actionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 63,96 mil. RON capitalul social al companiei, de la 1,974 mld RON la 2,038 mld. RON, pentru rambursarea unor credite, plata dobanzilor si comisioanelor aferente.

In urma operatiunii, Ministerul Transporturilor detine 96,95% din actiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului International Henri Coanda Otopeni 1,6%, Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian 1,36% si Societatii de Investitii Financiare Muntenia 0,09%.

De asemenea, FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca, prin vanzarea unor societati viabile, statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Source: Bloom Biz