FIHR apreciaza ca impozitul forfetar ar incuraja evaziunea fiscala

Impozitul forfetar in turism este o masura inoportuna, arbitrara, inechitabila ce ar incuraja evaziunea fiscala, a declarat Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR. Federatia considera ca intreaga dezbatere nu este definita corect si ca scop si ca actiune.
Organizatia a transmis ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri o scrisoare deschisa in care isi exprima pozitia vizavi de introducerea unui impozit forfetar in turism.
Industria turismului din Romania este aproape in intregime privatizata si, ceea ce este si mai important, este ca proprietatea este aproape total a capitalului autohton. Prin urmare, credem ca si din acest motiv, Ministerul ar avea nevoie sa defineasca prezenta in favoarea acestui deziderat imbunatatind mediul in care ne desfasuram activitatea care si asa ne penalizeaza, prin cresterea costurilor de finantare, a costului utilitatilor, cresterea taxelor locale, inflatie, este mentionat in document.
Ca solutie pentru reducerea evaziunii fiscale si pentru atragerea unor sume suplimentare la bugetul de stat din turism, FIHR indica aplicarea legislatiei existente si penalizarea societatilor evazioniste.
O solutie ar fi aplicarea legii, revigorarea industriei prin definirea clara a modului prin care Guvernul prin ministerul de resort intelege sa se focuseze catre aceasta industrie prin elaborarea legilor turismului, a parteneriatelor public private, a normelor de reglementare si finantare, promovarea intensa a tarii prin orice mijloace si rezolvarea problemelor de infrastructura, a precizat Radu Enache.
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri a dat un raspuns scrisorii deschise inaintate de FIHR, mentionand ca nu se urmareste aplicarea unei taxe in plus, ci inlocuirea sistemului actual pe care il considera inechitabil.
"Regret atitudinea omului de afaceri Radu Enache de a transmite o scrisoare deschisa, atata timp cat a fost invitat la fiecare intalnire cu asociatiile din domeniu, atunci cand s-a discutat despre o noua metoda de impozitare. Din procesele verbale, care i-au fost transmise dupa fiecare intalnire a grupului de lucru, ar fi trebuit sa constate ca este singura federatie care se opune. Sa fie datorita faptului ca «cei mari» au platit cel mai putin impozit pe profit?", a declarat Maria Grapini intr-un comunicat de presa.
Totodata, ministrul a declarat ca studiul pe care il face ministerul se bazeaza pe date statistice, dar si pe experienta altor tari. „Recent, am avut o intalnire, in Franta, cu Ministrul Turismului si am putut constata ca cei din domeniul hotelier au taxe cu atat mai mari, cu cat au gradaţie superioara si capacitate mai mare. Nu vrem ca acest nou mod de impozitare sa fie povara doar pe IMM-uri si nici nu vrem sa pastram un sistem inechitabil si neetic in domeniul fiscal. Eu nu cred ca un mare hotel poate exista si poate sa faca investitii pentru a ramane la standarde de calitate, fara sa faca profit ani la rand", a precizat Maria Grapini.
Ea l-a invitat, pe aceasta cale, pe Enache la dialog, pentru a afla argumentele acestuia.

Source: 9AM