FAPT apreciaza o scadere de 25-30% a numarului de turisti moldoveni in statiuniile din Romania

Numarul turistilor moldoveni aflati in vacanta in Romania de sarbatorile pe rit vechi a scazut cu 25-30%, anunta Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica si Federatia de Promovare a Turismului din Moldova, printre cauze fiind criza din tara vecina si lipsa promovarii destinatiilor romanesti.
FAPT estimeaza ca in perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016 circa 11-12.000 de turisti moldoveni au fost in statiunile montane din Romania.
Primele trei pozitii intr-un top al destinatiilor preferate de turistii moldoveni se numara statiunile romanesti Poiana Brasov, Predeal si Sinaia, urmate de destinatii ca Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D’Ampezzo (Italia) si se constata revenirea cererii catre Bucovel (Ucraina), datorita preturilor scazute si ofertelor promovate in Republica Moldova.
Conform sursei citate, cauzele acestei scaderi consistente cu privire la vacantele in Romania sunt legate de accentuarea crizei politice si economice din Moldova, de liberalizarea circulatiei turistice pentru cetatenii moldoveni, dar mai ales de absenta promovarii Romaniei ca destinatie in Moldova.
Presedintele FAPT, Corina Martin, a declarat ca Autoritatea Nationala de Turism nu a derulat o campanie de promovare in Republica Moldova de mai multi ani.
La randul sau, presedintele Federatiei de Promovare a Turismului din Moldova, Alexandru Filipschi, crede ca absenta promovarii destinatiilor romanesti pe piata din Republica Moldova a dus la o scadere de aproximativ 30% a numarului de turisti moldoveni in zona montana din Romania.
„De-a lungul ultimilor trei ani am tot solicitat autoritatilor publice care coordoneaza turismul din Romania sa se implice in promovarea destinatiilor romanesti pe teritoriul Republicii Moldova, asa cum de ani buni o fac alte state. Absenta promovarii destinatiilor romanesti pe piata din Republica Moldova, in contextul politic actual, a dus la scaderea drastica a numarului de turisti moldoveni in zona montana romaneasca, a declarat Alexandru Filipschi.
El considera ca o alta problema legata de scaderea numarului de turisti moldoveni in Romania se refera la timpii mari de stationare in vama, care ajung si la 6 ore.

Source: Economica