In luna aprilie a acestui an, conducerea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie de care apartine acest Edificiul Roman cu Mozaic a hotarat sa inchida monumentul timp de cateva saptamani deoarece cladirea prezenta riscuri pentru vizitatori.
Monumentul a fost deschis la inceputul lunii iunie dupa ce au fost indepartate zonele cu potential pericol, insa este posibil ca din toamna sa fie inchis din nou pentru o perioada nedeterminata. Cladirea are nevoie de reparatii, mozaicul trebuie restaurat, insa deocamdata nu exista fonduri pentru o asemenea investitie.
Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit din intamplare la sfarsitul anilor ’50 de catre o echipa de muncitori, in timpul lucrarilor de constructie a unui bloc in centrul vechi al Constantei.
Pavimentul cu mozaic avea in antichitate o suprafata de 2.000 mp, din care s-au pastrat circa 850 mp.
Dupa ce a fost descoperit edificiul, cercetarile specialistilor au mai continuat cativa ani, monumentul a fost restaurat, fiind ridicata si cladirea care il adaposteste acum si care nu a mai suferit modificari de atunci si pana astazi.
Directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta spune ca in ultimii 25 de ani s-au facut prea putine lucruri pentru Edificiul Roman cu Mozaic si ca este nevoie atat de reabilitarea cladirii, cat si de restaurarea monumentului propriu-zis, in conditiile in care incep sa cada zidurile de sustinere.
In perioada comunista, dar si in primii ani dupa 1990, mozaicul era restaurat de catre studenti de la Facultatea de Arta din Bucuresti care veneau in fiecare vara, curatau fiecare pietricica si o puneau la loc. De atunci insa, nimeni nu a mai restaurat mozaicul deoarece aceasta operatiune necesita finantare si nu exista fonduri pentru asa ceva, iar bugetul Ministerului Culturii pentru restaurari este in scadere de la an la an.
Pretul unui bilet pentru vizitarea Edificiului Roman cu Mozaic este de doar 5 RON, elevii si studentii avand o reducere de 50%.
Gabriel Custurea a mentionat ca nu stie la cat s-ar ridica reabilitarea cladirii si restaurarea mozaicului, fiind necesare diverse studii care, la randul lor, au nevoie de finantare, in prezent inexistenta.
Source: Mediafax