Ecoturismul va aduce numeroase beneficii turismului romanesc

Implementarea sistemului de certificare a destinatiilor de ecoturism in Romania, enuntat la finele anului trecut, va aduce numeroase beneficii turismului romanesc, atat din punctul de vedere al valorificarii patrimoniului natural si traditional, cat si din punctul de vedere al incasarilor la buget, au declarat specialisti din domeniu.
Problema este, insa, ca multi proprietari de pensiuni eco fac afacerea "dupa ureche", ca numerosi turisti se trezesc ca au inchiriat camere traditionale cu geam termopan si mobila prefabricata, si ca mancarea, pe care o primesc pe mese din plastic, consta in produse realizate cu materie prima din supermarketuri.
Principalele criterii pe care se axeaza in vederea acordarii statutului de destinatie ecoturistica, sunt respectul fata de natura si de traditiile locale, care se vor concretiza prin implementarea de metode ecologice pentru obtinerea de energie, caldura si apa calda, pentru a asigura o conservare a mediului, precum si prin servirea propriilor preparate. Printre preferatele regiuni, de acest fel, ale turistilor se numara Brasov – Bran-Moeciu, Fundata, Rasnov, Cristian, Bucovina, Maramures si Marginimea Sibiului, nordul Olteniei si Neamt, Apuseni, Neamt, S-N Olteniei, N-S Gorjului, Valcea, Bran – Moeciu, Vrancea si Delta Dunarii, au precizat reprezentanti ai turismului.
Presedintele Autoritatii Nationale de Turism, Razvan Filipescu a declarat ca Romania este prima tara care a dezvoltat un sistem de recunoastere a destinatiilor de ecoturism pe baza Standardului European de Ecoturism (EETLS), primul sistem recunoscut la nivel global de Consiliul Mondial pentru Turism Durabil (GSTC), in septembrie 2012, iar calitatea serviciilor si destinatiilor in ecoturism se raporteaza deja la acesta.
Traian Badulescu, consultant in turism, a declarat ca ecoturismul este din ce in ce mai solicitat la structurile de cazare rurala si ca atesta intoarcerea turistului obisnuit catre natura.
De aceeasi parere este si Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural, ANTREC, care a precizat ca ecoturismul va insemna, deopotriva, dezvoltarea propriului segment, cat si al turismului romanesc, in general.
Specialistii din domeniul turismului au declarat ca Romania detine un potential insemnat pentru a fi promovata ca destinatie ecoturistica, avand multe zone unde se pastreaza echilibrul ecologic, traditiile, mancarurile eco si ca acordarea unui astfel de statut nu ar face decat sa atraga si mai multi turisti straini.

Source: Curierul National