Ecoturismul se dezvolta in zona Europei de Sud-Est

Regiunea Europei de Sud-Est ofera numeroase oportunitati de ecoturism, iar multe state din regiune isi promoveaza destinatiile cu accente pe ecoturism.
In 2010 ecoturismul a contribuit cu 100 mil. EUR la economia Serbiei, reprezentand circa 16% din veniturile turistice.
Serbia a indentificat ecoturismul ca o sursa potentiala de crestere economica, dezvoltare regionala si ca o posibilitate de imbunatatire a imaginii tarii.
Peste 1.000 de gospodarii din 70 de municipalitati sunt implicate in ecoturism si genereaza un profit similar cu 1.000 de mici intreprinderi, a declarat ministrul sarb al Economiei si Dezvoltarii Regionale, Nebojsa Ciric.
In Romania, 3.000 de pensiuni private sunt membre ale Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural, ANTREC.
Presedintele ANTREC, Maria Stoian a precizat ca numarul pensiunilor care se alatura asociatiei este in crestere in pofida provocarilor cu care se confrunta micile afaceri.
Stoian a precizat ca exista obstacole peste tot, la fel ca in orice alt domeniu. Birocratia excesiva in obtinerea tuturor documentelor necesare, infrastructura insuficient dezvoltata, drumuri de acces, canalizare, conexiuni la sistemele de alimentare cu energie electrica si gaze naturale, precum si taxele excesive.
Ecoturismul este o forma de turism cu impact scazut asupra mediului. Este o forma de turism durabil si care asigura beneficii populatiei locale.
In plus, in conditiile economice dificile din prezent, ecoturismul ofera un model de dezvoltare sustenabila prin sprijinirea economiilor locale si crearea de locuri de munca. 

Source: Business24