Economiile investite in imobiliare, din nou la moda. Micii constructori revin in forta

Zona Bucuresti-Ilfov este locul perfect pentru cei interesati de piata imobiliara. Pentru clienti, aici se gasesc cele mai variate oferte. Pentru constructori, dezvoltatori sau simpli muncitori, aici se gasesc cele mai multe proiecte in desfasurare. Indiferent daca este vorba despre constructii de blocuri sau de case, de spatii office sau comerciale, sau doar de renovari, zona Bucuresti-Ilfov s-a transformat in punctul cu cea mai mare activitate din imobiliare.
In zona Bucuresti-Ilfov se construieste mult, se renoveaza la fel de mult si se modernizeaza pe masura. Multi dintre cei care nu sunt inca activ implicati in domeniu, prospecteaza piata. Nu mai este vorba numai despre jucatorii importanti. Oameni de rand, cu un set de cunostinte in domeniu si un buget suficient, reintra in numar mare in jocul imobiliarelor. Indiferent daca este vorba despre lucrari minore sau de amploare, Capitala si vecinatatile ei sunt pe primul loc in dinamica segmentului de constructii autohton.
„In principal, cei care activeaza pe piata imobiliara sunt barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 65 de ani, interesati in special de investitii imobiliare private si de afaceri, respectiv blocuri, vile sau sedii de firma sau spatii comerciale. Se simte o crestere a apetitului persoanelor particulare pentru investitii imobiliare, renovari si amenajari”, reiese dintr-un studiu Arabesque. 
Toate datele arata crestere, pe piata constructiilor. Dar temerile unei prabusiri ii nelinistesc pe cunoscatori.
De altfel, ipoteza cresterii pietei imobiliare este sustinuta si de INS. Potrivit datelor institutiei, in luna ianuarie a acestui an s-au inregistrat cu aproape 9% mai multe lucrari decat in perioada similara a anului trecut. Acest avans este sustinut in special de lucrarile facute la cladirile rezidentiale. In aceste cazuri, lucrarile de intretinere, reparatii curente si reparatii capitale sunt responsabila de o buna parte din crestere. Dar oricat de incurajator suna acest lucru, cresterile nu pot fi stabile decat cu ajutor din partea economica.
„Dupa un inghet relativ in constructii, atat firmele cat si populatia revin in sectorul investitiilor pe fondul cresterii increderii in economie. Datele vin sa confirme un trend pozitiv care, pentru a-si consolida evolutia, are nevoie insa de o sustinere din partea mediului bancar si un curs valutar stabil. Sustinerea investitiilor in infrastructura, in constructii in general, este generatoare de dezvoltare economica sanatoasa, de care Romania are nevoie”, arata oficialii Arabesque. 
Se estimeaza un nivel record al investitiilor romanesti in constructii, in regiune 
Daca va fi tratata cu atentie, aceasta crestere s-ar putea concretiza intr-un nivel record al investitiilor romanesti in constructii, in zona de Sud-Muntenia. Se estimeaza asadar un prag atins de 6,4 miliarde de lei, la sfarsitul acestui an. Iar aceasta performanta nu ar fi fost posibila fara implicarea in crestere a micilor constructori. Iar acest lucru ar fi valabil pentru intreaga regiune de Sud, nu doar pentru Bucuresti si Ilfov. 
„Judete precum Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova sau Teleorman au un potential de crestere semnificativ, bazat pe increderea firmelor si a micilor intreprinzatori intr-o stabilitate proiectata pe termen mediu si lung, care sa le permita afacerilor sa creasca”, reiese din studiul citat.
Astfel, daca in 2014, numarul firmelor de constructii din regiunea Sud-Muntenia era de 5.820 de unitati, in 2016 numarul estimat este de peste 6.200 de firme, in cea mai mare parte mici si mijlocii. Dar resterea pe un palier implica avansul palierelor conexe. Astfel, o crestere sanatoasa in domeniul constructiilor inseamn sute de alte afaceri revitalizate sau nou-intemeiate in zone precum materiale de constructii, décor, peisagistica sau amenajare interioara, arhitectura etc.
„Repornirea motoarelor economiei permite dezvoltarea pe orizontala, adica atragerea de afaceri colaterale din toate domeniile, de la infrastructura, imobiliare si industrie, la comert, servicii si turism”, explica specialistii citati.
Pe cale de consecinta creste si numarul persoanelor angajate. Numai in constructii, in regiunea de Sud si Muntenia, numarul angajatilor este in crestere cu pana la 8 mii de persoane, in fiecare an. Nu mai este nevoie decat de un echilibru pentru a pastra sau chiar a creste optimismul care se resimte acum pe piata constructiilor.

Source: Imopedia/Media