Doar trei aeroporturi din Romania vor efectua curse in afara spatiului Schengen

Incepand cu luna martie 2011, cand este programata aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, avioanele cu destinatii spre statele din afara acestui spatiu vor mai putea decola doar de pe trei din cele 16 aeroporturi romanesti, respective aeroporturile din Cluj, Sibiu si Otopeni.

Potrivit cerintelor, adoptate si in legislatia romaneasca, incepand din luna martie a anului viitor fluxurile de pasageri de pe aeroporturi vor trebui separate in functie de originea/ destinatia pasagerilor, mixarea fluxurilor fiind interzisa.

In prezent, se considera ca un pasager care circula in Romania se afla in trafic intern, iar daca acesta se deplaseaza in actualele tari Schengen este in trafic international, dupa martie 2011 se va aprecia ca traficul intern este cel desfasurat in interiorul granitelor Schengen, iar cel international va fi cel in afara granitelor acordului.

Zboruri ocazionale in afara spatiului Schengen vor putea fi efectuate de pe Aeroportul Tulcea, cereri similare fiind depuse de aeroporturile Baia Mare, Craiova, Iasi, Satu Mare si Suceava.

Source: Romania Libera