Doar 12% dintre romani isi vor putea permite un concediu fara a fi nevoiti sa faca econonomii, in 2010

Potrivit studiului Eurobarometru, 43,5% dintre romani se declara siguri ca nu-si vor permite, daca actuala situatie economica se va perpetua, sa plece anul viitor in vacanta sau ca nu au fost niciodata in concediu.

Procentul romanilor care isi pot permite un concediu fara a fi nevoiti sa faca economii este de doar 12%, in timp ce pentru 26% concediul este conditionat de realizarea de economii.

La nivelul Uniunii Europene, 30,7% dintre cetateni au declarat ca nu vor intampina nicio problema in a-si asigura bugetul necesar unei vacante, anul viitor, in timp 29,2%  spun ca vor fi nevoiti sa puna din timp bani deoparte pentru vacanta. 25,5% dintre europeni au declarat ca in anul 2010 nu vor pleca in vacanta.

Danezii au raspuns, in proportie de 73,6%, ca nu au nici o problema financiara majora in a-si asigura concediul in 2010. Acelasi raspuns a fost dat si de 65,4% dintre finlandezi si 57,2% dintre suedezi.

In ceea ce priveste durata vacantei pe care si-o doresc sau si-o permit europenii anul viitor, 26,6% dintre acestia, in medie, au raspuns ca vor un sejur de peste 13 zile, 25,7% au declarat ca vor un concediu mai mare de 5 zile, iar 31,9%  recunosc ca inca nu s-au hotarat.

In cazul Romaniei, 15,5% dintre respondentii la studiu au declarat ca planuiesc o vacanta mai lunga de 13 zile, 32,4 vor o vacanta mai mare de 5 zile, in timp ce 32,2% nu sunt inca hotarati.

Doar 15% dintre romani cred ca-si vor putea permite o vacanta de doua saptamani anul viitor, 32% indicand o durata a concediului de peste 5 zile.

In acest an, 54% dintre romani nu si-au pus macar problema de a-si petrece vacanta altundeva decat acasa, nici macar pentru o deplasare de o noapte.

Potrivit studiului Eurobarometru, un procent peste cel inregistrat de Romania in ceea ce priveste intentia de a nu pleca in vacanta este depasit de Lituania – 55,6%, Slovacia – 57,9%, Malta – 60,8% si Bulgaria – 61%.

In contextul crizei, majoritatea europenilor si-au diminuat bugetele destinate calatoriilor in 2009, prima sacrificata fiind durata vacantei. Cei mai multi dintre europeni au ales unitati de cazare mai ieftine decat cele pe care le frecventau in mod obisnuit.

In ceea ce-i priveste pe romani, 23,8% au declarat ca nu si-au redus bugetul destinat cheltuielilor necesare o data ajunsi la destinatie, in timp ce 24,4% au declarat ca au taiat din mesele la restaurant si 23,8 din lista de cumparaturi.

Pe fondul crizei cel mai probabil, 48% dintre europeni au ales, in acest an, sa-si petreaca vacanta in propria tara, nivel in crestere cu 5% comparativ cu anul trecut.

29% dintre europenii care au ales sa calatoreasca in afara granitelor propriei tari au optat pentru o tara membra UE in acest an.

Daca pretul este cel mai important criteriu de selectie pentru 44% dintre romani, raportul calitate-pret este important pentru 39%, iar calitatea serviciilor pentru 35%.

20% dintre romanii care au plecat in vacanta in acest an au optat pentru ofertele last-minute, principalele motive ale acestei alegeri fiind legate de preturile mai mici si luarea cu intarziere a deciziei de a pleca in vacanta.

La nivelul Uniunii Europene, unul din 10 europeni isi cumpara vacanta uzand de ofertele last-minute, 54% dintre acestia motivand preturile mai scazute ale pachetelor de acest astfel.

Source: Financiarul