Din vara vom avea croaziere pe Canalul Dunare-Marea Neagra

In vara acestui an va fi lansat programul de croaziere interne pe Canalul Dunare – Marea Neagra, a declarat directorul general al Companiei Nationale de Administratie a Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu. Croazierele vor fi realizate in colaborare cu Consiliul Judetean Constanta, Primaria Constanta si Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii.
Croazierele, cu plecare din Mamaia, vor avea o escala intermediara de imbarcare in Portul Tomis si intrare pe canal prin Ecluza Agigea.
Georgescu a declarat ca se estimeaza ca programul va dura dura o zi si va include o masa cu degustare de vinuri la Crama Murfatlar.
In prezent, pentru organizarea croazierelor exista o oferta din partea pasagerului Kaptan M si sunt in lucru doua variante, cu intoarcere pe aceeasi ruta, la bordul navei, sau cu autocarul.
Nava Kaptan M are o capacitate de 148 de persoane si doua punti. Puntea inferioara este dotata cu restaurant – bar pentru 90 de persoane, grup sanitar si bucatarie, iar puntea superioara are o capacitate de 50 de persoane, cu promenada, sezlonguri, ring de dans, restaurant.
Constructia Canalului Dunare – Marea Neagra a inceput in anul 1975 si a durat 8 ani, fiind inaugurat oficial pe 26 mai 1984. Canalul Dunare – Marea Neagra se situeaza in clasa a sasea de canale interioare, potrivit standardelor EEC – UNO, cea mai inalta clasa pentru astfel de constructii.
Canalul, are o cu lungime totala de 95,6 km, fiind format dintr-o ramura principala, intre Portul Cernavoda si Portul Constanta, si ramura de nord, cunoscuta sub denumirea de Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari.
Cu o lungime a canalului principal de 64,4 km, o adancime de 7 m, o latime la baza cunetei de 70 m si la suprafata de 90-120 m, acesta este al treilea canal navigabil din lume, ca lungime, dupa Suez si Panama, si are o capacitate anuala maxima de transport de 80-100 de milioane de tone, iar pentru ramura nordica de 15-25 de milioane de tone de marfa.
Canalul traverseaza localitatile Cernavoda, Saligny, Mircea Voda, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Alba, de unde se bifurca. Ramura principala, sudica, trece prin orasul Murfatlar si comuna Agigea. Ramura nordica, cunoscuta sub denumirea de Canalul Poarta Alba-Midia Navodari, cu o lungime de 31,2 km, o adancime de 5,5 m si o latime de 50-66 m, trece prin localitatile Nazarcea, Mamaia, Ovidiu si Navodari.

Source: Ziare.com