Din toamna, bacsisul ar putea fi trecut pe nota de plata

Bacsisul pe care romanii il lasa in baruri si restaurante va fi optional, ca si pana acum, insa va fi trecut pe nota de plata, cel mai probabil din aceasta toamna. Modificarea, estimata ca ar urma sa dubleze veniturile angajatilor din domeniu, a fost convenita pe data de 6 august de reprezentantii industriei cu ministrul de Finante.
Reglementarea bacsisului este o masura pe care industria de turism o cere de mai multi ani si care a fost aplicata, fara succes, in urma cu cativa ani.
Acum, operatorii din turism au cerut ca aceasta masura sa fie aplicata exclusiv in acest domeniu, iar daca va fi extinsa ulterior si pentru alte sectoare, sa existe mai intai proiecte-pilot. 
„Ne-am gandit sa fie o masura voluntara, nu obligatorie, iar banii obtinuti din «tips» sa ajunga la angajati, nu la antreprenori. Angajatii vor avea venituri mai mari, transparente, si astfel vor accesa mai usor credite. Sunt multe avantaje si pentru angajati, si pentru clienti, si pentru statul roman”, a precizat omul de afaceri Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines.
Si Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill, a apreciat ca legalizarea bacsisului din turism va creste veniturile angajatilor si va stabiliza forta de munca.
Intrebat daca acest model va fi extins si in alte domenii, ministrul Finantelor a raspuns ca ramura respectiva va trebui sa solicite acest lucru si, daca va fi util, ministerul va fi deschis la propuneri.
Dragos Petrescu a precizat ca bacsisul, un gest benevol, va ramane la fel, dar daca un client se hotaraste sa-l ofere, va fi fiscalizat la cererea acestuia.
El a mai spus ca in toata Comunitatea Europeana pe nota de plata exista un spatiu gol in care clientul, daca doreste, scrie ce bacsis lasa. Nu vor fi doua note de plata, ci un singur bon fiscal si o singura plata.
Din bacsis, 90% va merge catre angajati, iar restul de 10%, catre stat ca taxe.

Source: Profit