Din aceasta toamna unitatile de cazare si agentiile de turism vor avea noi criterii de clasificare si autorizare

Din aceasta toamana unitatile de cazare si agentiile de turism vor avea noi criterii de clasificare si autorizare, care vizeaza restrangerea numarului de categorii. Secretarul de stat pe probleme de turism, Lucia Morariu, a declarat ca aceasta modificare este necesara pentru a reduce numarul categoriilor unitatilor de cazare, deoarece sunt foarte multe si amestecate si ca se lucreaza si la simplificarea criteriilor de acordare a clasificarilor.

In cazul unitatilor de 2 si 3 stele simplificarea va consta in introducerea autoclasificarii, pentru hotelurile si vilele clasificate la 1 si 2 stele, modificarile vizeaza acordarea licentelor pe propria raspundere a proprietarilor iar pentru agentiile de turism, noile reglementari vor conferi mai multe drepturi clientilor si tour-operatorilor.

Lucia Morariu a precizat ca solicitantii vor declara pe propria raspundere indeplinirea conditiilor legale pentru a primi clasificarea dorita, vor pastra dosarele si vor trimite la autoritati doar anexele. Fiecare unitate va trebui supusa procedurilor de reclasificare dupa un anumit termen, cel mai probabil la un an.

Autorizarea pentru unitatile de 3 si 4 stele va ramane in cadrul Ministerului Turismului, se va intensifica activitatea de control iar amenzile vor creste pentru a-i determina pe operatori sa se conformeze sistemului, a declarat secretarul de stat. Declararea in fals a indeplinirii conditiilor cerute de lege se va pedepsi cu amenda de la 30 la 50.000 RON.

Noile criterii de clasificare a unitatilor de cazare si operatorilor se vor axa mai mult catre satisfacerea clientului, asigurarea unor facilitati permanente si a unor servicii suplimentare.

Source: Adevarul