Din 2007 pensiunile pot obtine certificare ISO

Incepand din 2007 proprietarii de pensiuni vor putea sa solicite atestarea calitatii serviciilor oferite prin obtinerea unei certificari ISO.

Totodata, exista intentia de implementare a sistemul all-inclusive si in turismul rural. Introducerea acestor sisteme depind insa de anumiti factori, printre care costul certificarii ISO, categoria pensiunii sau publicul-tinta, a declarat Attila Daragus, presedintele ANTREC.

In ultimii ani numarul pensiunilor turistice a crescut rapid, numai in reteaua ANTREC sunt, in prezent, aproximativ 3.500 de pensiuni turistice iar in afara de acestea mai exista in Romania cel putin 1.000 de pensiuni, a declarat Maria Stoian, presedintele de onoare al ANTREC.

Potrivit studiilor realizate de companiile internationale, pentru urmatorii ani se estimeaza o crestere spectaculoasa a acestui segment si revigorarea turismului rural durabil printr-o elaborare a ofertelor, prin dezvoltarea infrastructurii unei retele model de turism, prin finantarea infrastructurii si a calitatii, prin formarea unor deprinderi moderne de operare, precum si prin promovarea nationala si internationala a valorilor romanesti autentice.

Oficialii ANTREC considera ca programul de finantare pentru proiectele de modernizare a pensiunilor este interesant, insa sunt sceptici in ceea ce priveste popularitatea programului in randul proprietarilor de pensiuni.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a lansat produsul de finantare Ecoambient, destinat sustinerii pensiunilor turistice rurale, care asigura o finantare de pana la 100.000 RON si permite utilizarea sumelor atat pentru dotarea, evaluarea si atestarea pensiunilor turistice, cat si pentru sustinerea activitatilor curente. Perioada de acordare este cuprinsa intre 24 si 60 luni iar dobanda variabila incepe de la 10% pe an. Garantarea intregii finantari se face cu bilet la ordin emis de solicitant in favoarea Fondului.
Source: Cotidianul