Dezvoltarea pietei hotelurilor de cinci stele prin prisma actualilor jucatori

Proprietarii celor sapte hoteluri de cinci stele din Bucuresti considera ca piata hotelurilor de lux are potential in Romania.

Friederich Niemann, general manager al Athenee Palace Hilton Bucuresti, considera ca piata romaneaca are un potential in crestere, sub aspect demografic si sub influenta cresterii numarului de reprezentante in Romania ale marilor companii straine. Hilton detine o cota de piata de 17% cu 272 de camere si a obtinut o cifra de afaceri de 23 milioane EUR in 2005.

O opinie mai rezervata apartine domnului Tinu Sebesanu, CEO al companiei Trend Hospitality, care coordoneaza activitatea managerilor din cadrul hotelurilor aflate sub brand-urile Cendant in Romania si care considera ca piata hotelurilor de cinci stele este mai putin dinamica datorita complexitatii investitiilor iar momentan, pe piata romaneasca diferenta dintre cerere si oferta este foarte redusa. Howard Johnson Grand Plaza Hotel detine o cota de piata de 17,70% cu 285 de camere si a inregistrat o cifra de afaceri de 12,5 milioane EUR in 2005.

Franz Rattenstetter, general manager al hotelului Crowne Plaza, considera ca Bucurestiul ar putea atrage si alti jucatori, ca Sheraton sau Four Seasons, pe piata hotelurilor de cinci stele prin prisma viitoarei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana si a trendului crescator al pietei. Totusi absorbtia pe piata este considerata optima in conditiile unei noi aparitii la o perioada de minimum doi ani. Crowne Plaza are o cota de piata de 10,2% cu 164 de camere si a obtinut o cifra de afaceri de 10 milioane EUR in 2005.

Hans Rudolf Rutti, noul general manager al hotelului Intercontinental, considera ca piata hotelurilor de cinci stele din Bucuresti este foarte atractiva, in conditiile in care oferta este limitata iar gradul mediu de ocupare depaseste 70%. Desi detine aceeasi cota de piata ca si JW Marriott, cu 403 camere, Intercontinental a obtinut o cifra de afaceri de doar 9,5 milioane EUR, in conditiile in care a functionat la jumatate din capacitate.

JW Marriott Grand Hotel Bucharest, condus de Kurt Strohmayer, detine o cota de piata de 25% cu 402 camere si a realizat o cifra de afaceri de 42 milioane EUR in 2005.

Celelalte doua hoteluri de cinci stele din Bucuresti sunt hotel Capsa, condus de Daniela Bucur, care detine o cota de piata de 3,80% cu 61 de camere si a realizat o cifra de afaceri de 1,5 milioane EUR in 2005 si hotelul Persepolis, care apartine companiei Antrefrig, cu o cota de piata de 1,30%, fiind inchis temporar.
Source: Ziarul Financiar