De la 1 noiembrie 2018, turismul va beneficia de o cota redusa de TVA de 5%

Pe data de 4 octombrie, Guvernul a decis prin ordonanta, eliminarea cotei redeventei pentru apa geotermala si pentru apa minerala naturala utilizata pentru consumul populatiei in statiunile balneare. Masura va fi aplicata incepand cu 1 noiembrie 2018.
Pana acum, cota redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala era de 5% din valoarea productiei si platita la incheierea licentei sau la eliberarea permisului de exploatare.
Totodata, in aceasta sedinta, Guvernul a decis ca domeniul turismului va beneficia de cea mai redusa cota de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atat pentru cazare, cat si pentru serviciile de restaurant, ca si pentru inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, facilitate care va fi aplicata de la 1 noiembrie. 
In prezent, TVA la cazare este de 9%.
Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, incepand cu data de 1 noiembrie 2018, va fi extinsa aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru urmatoarele operatiuni:
– cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; 
– serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea  
– dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite deja 
– serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative.
In prezent, cota redusa de TVA de 5% este aplicata pentru livrarea de locuinte si pentru carti, manual scolare, ziare, reviste, accesul la muzee, monumente etc., iar cota de TVA de 9% este aplicata pentru paine si produse de panificatie, apa pentru irigatii si apa potabila si ingrasaminte si servicii in agricultura.

Source: Profit