Curentul VERDE in dezvoltarea hoteliera – ce avem de facut?

romana

Source: Fivestar Hospitality

Curentul VERDE in dezvoltarea hoteliera – ce avem de facut?

Autor: Sorin Ionescu, Managing Partner – Fivestar Hospitality
Contact: sorin.ionescu @ fivestar-hospitality.ro

Green hotel-ul este privit inca pe scara destul de larga ca fiind o specie de hotel aparte care presupune un intreg hocus-pocus de masuri care mai de care mai inutile si mai incarcate de mesaje de marketing. Cine urmareste insa tendintele la nivel mondial, observa insa ca marile lanturi internationale sunt preocupate foarte serios de acest aspect si anunta o serie intreaga de masuri care limiteaza efectele poluante ale existentei hotelurilor lor.  Masurile despre care vom vorbi in cadrul acestui articol de popularizare a subiectului au parasit demult la nivel international taramul modei si au inceput sa devina parte integranta din bunele practici ale industiei.

sorin_picture_web

In cadrul serviciilor de asistenta in elaborarea conceptului hotelier si de asistenta a arhitectului beneficiarului in realizarea proiectului, Fivestar Hospitality a dezvoltat ghiduri de bune practici in dezvoltare, adaptate clasificarii hotelului care sa vina in intampinarea inclusiv a tematicii ecologice ce tine de dezvoltarea durabila.
Sa intre in scena generatia urmatoare de hoteluri:

pentru_editorial_7_512 

ALEGEREA LOCATIEI:

Sunt destul de rare ocaziile cand beneficiarul are de ales in privinta locatiei. In general el gaseste o utilizare terenului pe care il detine si ia in considerare cea mai buna utilizare a acestuia. Pentru investitorii insa care pornesc de la zero, cei care cauta cea mai buna utilizare a capitalului in sectorul imobiliar hotelier, exista un pas important in lipsa caruia intregul obiectiv VERDE poate avea de suferit. Totul incepe cu analiza caracteristicilor unice naturale si culturale ale locului, caracteristici care prin procesul de dezvoltare nu trebuie puse in pericol ci chiar puse mai bine in valoare. De cate ori alege investitorul sa consulte si interesele comunitatii cred ca ne este foarte clar citind vrand ne-vrand articolele de scandal legate de diferite dezvoltari imobiliare. Pentru mediile exclusiv naturale este foarte importanta realizarea unui studiu de impact asupra mediului care sa identifice solutiile si modul in care dezvoltarea se va integra in locatie. Un studiu realizat corect cu scopul de a identifica masurile cele mai potrivite inseamna cu totul altceva decat obtinerea unui aviz formal de mediu.

ARHITECTURA:

Volumetria cladirii precum si elementele de peisagistica utilizate in exteriorul acesteia trebuie sa se alinieze cu caracteristicile culturale si istorice ale regiunii, cu traditiile locale in asa fel incat ansamblul sa faca parte integranta din imprejurimi si sa reflecte identiatea culturala a locului. O atentie deosebita trebuie acordata spatiilor verzi cu suprafete mari (ex. circuite de golf), realizarii piscinelor, bazinelor decorative pentru ca acestea ridica probleme legate de irigatii, tratamentul apei, etc.

ENERGIA:

Energia este utilizata in procesele de incalzire, racire, iluminare, circulatia apelor in cadrul cladirii, si asigurarea confortului in spatiul interior. Utilizarea ei are insa impact asupra mediului, si desi ar fi interesant nu face obiectul acestui articol sa discutam despre incalzirea globala.
Proiectantul responsabil, sau proiectantul care a primit un caiet de sarcini cu cerinte “verzi”, trebuie sa ia in consideratie orice posibilitate de a utiliza surse de energie alternativa cum ar fi: sisteme solare fotovoltaice sau pasive pentru incalzirea apei, biogaz, sisteme de transformare a deseurilor in energie, energie geotermala, energie eoliana, energie marina (ex. valuri). Daca aceste surse alternative nu sunt o optiune, este de dorit alegerea unui furnizor care are o politica activa in cresterea productiei sale de energie alternativa. Desigur aici astepam cu interes in Romania evolutia sistemului energetic, momentul cand consumatorii vor putea sa vanda inapoi energie furnizorului si asa mai departe. Noi am descoperit de curand un proiect foarte VERDE din acest punct de vedere la poalele muntilor Fagaras, la pastravaria Albota.
Gazele naturale, sunt preferabile oricarui alt tip de resursa fosila datorita emisiilor mai reduse de CO2 si lipsa altor emanatii toxice ce apar din arderea altor combustibili cum ar fi LPG, diesel, pacura, etc.

De cate ori este fezabil din punct de vedere financiar (incapand cu 4****/upscale) trebuie utilizat un sistem de management al cladirii BMS (Buildng Management System).
Un alt element important in eficienta energetica a cladirii este sistemul de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC – Heating Ventilation and Air conditioning). Prin proiectarea atenta a acestuia se pot obtine eficiente sporite. De ce sa permitem o ineficienta la un capitol atat de important cu impact in profitabilitatea hotelului, in recuperarea investitiei, s.a.m.d.
Proiectantul de instalatii trebuie sa ia in calcul intotdeauna solutii cum ar fi diferitele sisteme de pompe de caldura, sitemele CHP (Combined Heat and Power) care sunt mult mai eficiente decat centralele termice deoarece produc energie electrica si in paralel produc si acel reziduu termic ce asigura necesarul de incalzire al cladirii (energia electrica ne-utilizata poate fi vanduta inapoi in reteaua electrica; in plus se elimina nevoia de a avea un generator de siguranta).

Iluminatul in cadrul complexului hotelier este responsabil cu 20-25% din consumul energetic al cladirii. Arhitectul trebuie sa utilizeze la maxim lumina naturala exterioara. Proiectantul nu trebuie sa uite sa utilizeze peste tot corpuri de iluminat eficiente energetic (in interior lampi fluorescente cu lumina rece sau calda iar in exterior lampi cu sodiu cu presiune redusa), sa instaleze detectoare de miscare, temporizatoare, potentiometre. Designer-ul trebuie sa utilizeze la maxim lumina generata de corpurile de iluminat, sa nu impiedice raspandirea acesteia prin alegeri ne-inspirate ale culorilor interioare si sa faca diferenta intre zonele de lucru si spatiile generale.   

APA:

Apa este o resursa esentiala in dezvoltarile hoteliere. O utilizeaza oaspetii in camere, este utilizata la bucatarie si spalatorie, in piscine, in intretinerea peisagistica, etc. Utilizarea ei cu atentie poate aduce economii importante. In locurile unde apa este o resursa scumpa, se pot utiliza sisteme de reciclare a apelor uzate, asa numitele ape gri (Grey-Water). Pe scara larga se pot utiliza dispozitive de diminuare a debitului apei in locuri de consum cum ar fi capetele de dus, dispoztive de aerare a debitului de apa la bateriile de chiuvete, volum redus al rezervoarelor WC, baterii si urinaluri cu senzori in baile publice, sisteme de colectare a apelor pluviale, senzori de umiditate pentru sistemele de irigatie.
Sa nu uitam totusi si de clasicul anunt in ce priveste inlocuirea lenjeriei din baie, masura care in prezent cred ca linisteste pe 99% dintre hotelierii din Romania in privinta respectarii mediului.

DESEURILE:

Apele uzate produse in hotel pot fi deversate in sistemul de canalizare al localitatii sau tratate in cadrul complexului intr-o statie de tratament al apelor. Orice hotel de dimensiuni mari, peste 400 de camere ar trebui sa ia in considerare efectul verde al realizarii unei statii proprii de tratament al apelor uzate chiar daca are la dispozitie un sistem de canalizare. Acolo unde nu exista sistem de canalizare, apele uzate trebuie tratate primar, secundar si uneori chiar a treia oara pentru realizarea de irigatii.
In afara de apele uzate, pe parcursul vietii unui hotel se nasc deseuri in timpul procesului de constructie, pe parcusrul operarii hotelului, in timpul renovarilor, la sfarsitul vietii acestuia sau la schimbarea utilizarii cladirii.
Desigur deseurile ce provin din operare au o pondere foarte mare. Pentru managementul eficient, “verde” al acestora este nevoie de instruirea angajatilor si implementarea unor bune practici cum ar fi colectarea pe categorii a acestora si utilizarea la maxim a potentialului de vanzare catre sistemele de reciclare disponibile in zona. Categoriile cele mai intalnite sunt: sticla alba, sticla colorata, metale, hartie birou si ziare, carton, plastic, uleiuri de gatit, deseuri organice.

MATERIALELE UTILIZATE:

Alegerea materialelor de constructie este un subiect vast in sine. Pe scurt aceasta are un impact major in mediul inconjurator. In alegerea unor materiale durabile este important sa fie luate in calcul aspecte de pe intreg parcursul respectivelor materiale de constructie. Trebuie redusa utilizarea materialelor ce nu mai pot fi reutilizate (ex. marmura), trebuie promovati producatorii cu politici ecologice, trebuie tinut cont de optiunile in privinta utilizarii principalelor materiale de constructii (adezivi, aluminiu, ciment, beton, pardoseli, sticla, izolatii, zidarie, metale, rigips, zugraveli, otel, finisaje, lemn, cablaje), trebuie eliminate substantele toxice (acrylat, azbest, rasini epoxidice, plumb, etc).

ZGOMOTUL

Zgomotul este un element care trebuie controlat in interiorul hotelului pentru a permite oaspetilor confortul cautat. Arhitectul, proiectantul de instaltii si constructorul trebuie sa conlucreze pentru a se incadra in normele admise in regimul hotelier in general in urmatoarele zone: ferestre, camera-camera, baie-baie, baie-camera, camera-coridor, ventilatoare, compartimentari, bucatarie-restaurant, bucatarie-sali, partitii sali, echipamente.

CALITATEA AERULUI SI EMISIILE:

Nivelurile de emisie recomandabile si solutiile se stabilesc in urma studiului de impact asupra mediului.
Un alt aspect ce trebuie luat in considerare in hotelul verde este legat de utilizarea substantelor ce pun in pericol stratul de ozon. Nu mai sunt acceptate substantele CFC si HCFC. HFC nu pun in pericol stratul de ozon dar contribuie la efectul de incalzire globala. Acestea sunt in plin proces de inlocuire cu refirigeranti ecologici (amoniac, propan, butan, etc).
Calitatea aerului din interior este iarasi un subiect ce tine de o proiectare de calitate a cladirii. In ce priveste fumatul, trebuie sa stim ca hotelurile “verzi” sunt intotdeauna non-smoking.

DESIGN-ul INTERIOR:

Felul in care sunt alese materialele pentru design-ul interior poate avea un impact semnificativ in experienta oaspetilor. Alegerea materialelor gresite (ex. diferiti solventi organici) poate duce la situatii in care anumiti oaspeti se plang de dureri de cap, stari de vertij sau voma.
In alegerea solutiilor de finisaje pentru pereti, pardoseli si tavane, sunt de preferat solutii moderne ce implica materiale reciclabile.
In consecinta o camera verde trebuie sa inceapa cu dectectoarele de miscare pentru iluminat de pe coridor/ economizorul de la intrare, corpurile de iluminat economice, culori adecvate, un sistem de incalzire, ventilatie si aer conditionat eficient, materiale ecologice, televizorul si minibarul trebuie sa fie si ele eficiente si sa respecte stratul de ozon, in baie trebuie sa avem dispensere de cosmetice si sisteme de control al consumului de apa, nivelul de zgomot trebuie sa fie controlat si de ce nu sa ii invatam pe oaspeti sa sorteze ei insisi gunoaiele pe categorii.
 
MASURAREA PERFORMANTEI

Un capitol foarte important nu numai in privinta subiectului tratat astazi este masurarea performantei. De cele mai multe ori luam anumite masuri dar uitam sa urmarim daca acele masuri auf fost duse pana la capat daca ele isi produc efectele in continuare si asa mai departe. Tine de sistemul de management sa planifici, sa dispui punerea in aplicare dar sa si controlezi ulterior felul in care acele dispozitii au fost puse in aplicare.
In cazul nostru in ca din faza de proiectare trebuie realizate sisteme de masurarea a consumurilor de utilitati pe fiecare departament in parte, pe spatii in cadrul aceluiasi departament, etc.
Permanent trebuie utilizati indicatori la care sa ne raportam (benchmarks) cum ar fi: kWh/m2, tone CO2/an, litri apa/m2, tone deseuri/an, cantitate deseuri reciclata, etc.

In plus fata de toate cele expuse, exista la nivel international o tendinta de a contracara lipsa de atentie acordata anumitor capitole din diferite motive (vechimea hotelului, lipsa optiunilor pe piata, etc) prin plata unor taxe de tip “CARBON-OFFSETTING”. Exista in statele super-dezvoltate companii specializate in evaluarea emisiilor de carbon in atmosfera a oricarui agent economic. Un hotel care din diferite motive nu mai poate lua masurile de prevenire a ineficientelor de mai sus sau care doreste sa devina “CARBON NEUTRAL” poate plati taxe acestor companii care se implica in realizarea de proiecte VERZI (energie alternativa, regenerare de paduri, etc.). CARBON OFFESETTING-ul are deja si adversari care sustin ca aceasta posibilitate genereaza “lene” in adoptarea tuturor masurilor despre care am vorbit mai devreme.

In Romania, luarea in considerare a tuturor acestor capitole descrise mai sus revine consultantului al carui rol este sa stie sa ceara arhitectului si proiectantilor “ce trebuie” in locul beneficiarului. Cele expuse mai sus reprezinta o abordare populara a subiectelor discutate. In realitate fiecare dintre aspectele mentionate capata o tenta tehnica ce necesita un anumit grad de intelegerea al sistemelor tehnice ce concura la functionarea unui hotel.

Laolata cu planificarea corecta a spatiilor unui hotel, rezolvarea eficace si eficienta a problemelor legate de constructie si a sistemelor tehnice hoteliere, contribuie la bunul mers al acestui ceas elevetian, hotelul, cum imi place sa il consider. Multi proprietari de hoteluri din Romania sunt expusi pericolului de a cumpara sau a realiza ceasuri frumoase dar nefunctionale. Odata finalizata constructia si dotarea unui hotel, odata pus pe picioare sistemul de management si odata insufletit cu personal, hotelul trebuie sa mearga ceas. La acest obectiv ne straduim si noi consultantii de specialitate sa contribuim. 

sloganexpert

Sorin Ionescu

Managing Partner
sorin.ionescu @ fivestar-hospitality.ro

 

Source: Fivestar Hospitality