Cu 15% mai putini turisti pe litoral in 2009

Agentiile de turism, asociatiile si patronatele de profil estimeaza ca in aceasta vara litoralul romanesc va atrage cu pana la 15% mai putini turisti romani si straini comparativ cu 2008.

Secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, Dragos Raducan, a declarat ca aceasta scadere nu este determinata de tarife sau de conditii, ci mai ales de suma alocata de turisti pentru vacanta.

Consultantul agentiei de turism BestTurism, Ciprian Enea, a declarat ca numarul turistilor din Bucuresti, care pleaca pe litoral sau in strainatate prin intermediul agentiilor de turism, s-a redus cu 5-10%, iar la agentiile de turism din tara se inregistreaza scaderi de pana la 20%.

Pe de alta parte, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT, spera intr-o stagnare a numarului de turisti pe litoral. In 2008, pe litoralul romanesc s-au inregistrat aproximativ 1,3 milioane de turisti romani si 60.000 de turisti straini.

Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, a precizat ca pe segmentul de outgoing, se inregistreaza scaderi pe Bulgaria, stagnari pe Grecia, Spania si Tunisia si usoare cresteri pe Turcia.

Badulescu a precizat ca numarul turistilor romania care vor pleca in strainatate in acest an s-ar putea reduce cu 10-15%, situandu-se la nivelul lui 2007.

Ciprian Enea a precizat ca cifra de afaceri a agentiilor de turism si a hotelierilor va scadea cu 15-20% in acest an, din cauza reducerii numarului de turisti, precum si a vanzarilor de pachete turistice cu oferte speciale.

La inceputul acestei luni, ministrul Turismului, Elena Udrea, anunta ca spera ca in acest an, turismul romanesc sa creasca cu 10% comparativ cu 2008, ca urmare a campaniilor de promovare incepute in 2009.

Source: 9AM